42 ENERGIELIJN BONUSZOON-GIJSBERT

 

DAADKRACHT EN PASSIE

Thea-Warrior

 

In het raadsel huwt weduwe Anna met Huybert en brengt zij in het huwelijk een iets oudere bonuszoon mee. Dat Anna weduwe is, is niet zo vreemd. In de 15e eeuw, de tijd van het raadsel heersen de pest, tyfus en cholera: met vele doden ten gevolg. De bonuszoon heet Gijsbert. De naam betekent: kind van edele afkomst of ook pijl, en glanzend, schitterend, beroemd. Energielijn Bonuszoon-Gijsbert is minder breed dan die van Oude-Man-Huybert en Eerste-Echtgenote-Anna. De lijn loopt van het zuidoosten naar het noordwesten door de kerk. In het zuidoosten komt hij uit de hoek van het Sint-Stevenskerkhof. Hij gaat niet door de Latijnse School, maar een héél smal deurtje ernaast in de hoek van het Sint-Stevenskerkhof staat er bovenop. De dubbele deur daarnaast wordt schuin ook meegenomen.

 

De energie van lijn Gijsbert is hoogfrequent en de amplitude - de hoogte van de golf - eveneens hoog. De energie prikkelt de onderste twee chakra's - stuit- en buikchakra - dermate dat ik vrijwel onmiddellijk zin krijg in sex. Jawel, dat is wat Bonuszoon-Gijsbert meebrengt: passie en daadkracht. Haha, de edele delen komen onder spanning te staan en die glanzende pijl die in zijn naam verborgen zit, past ook aardig.

 

Sta ik te lang op deze lijn dan ga ik rondkijken of er ook leuke mannen zijn (om te bespringen). Ik zou zo naar de Grote Markt kunnen rennen. Over het algemeen wandel ik er een beetje gnuivend overheen, want van een vijfenzestigjarige, keurige, dame wordt eerdergenoemd gedrag niet bepaald verwacht. Waar ik van genoot tijdens mijn onderzoek was om even op het bankje, op Oude-Man-Huybert, te gaan zitten;  kerkndan keek ik naar de mensen die op enige afstand voor de ingang van de Latijnse school stonden te kijken naar dit prachtige gebouw. Aangezien ze daar op Bonuszoon-Gijsbert stonden, duurde het vaak niet lang of ze begonnen aan hun kleding te sjorren.

 

Als je de plattegrond van de Stevenskerk bekijkt, zie je dat Bonuszoon-Gijsbert rechtsonder voor een deel door de Gerfkamer (sacristie of kerkeraadskamer) gaat. Dit vertrek maakt een hoek van ongeveer 45 graden met het zuidelijk transept. Ik ben eigenlijk benieuwd of er een afbeelding op deze wand in de sacristie hangt. Tijdens mijn onderzoek ben ik wel een keer in de ruimte geweest. Vaag staat me een schilderij voor de geest, maar ik heb toen geen foto's genomen.

 

Buiten is het scherpe schuine hoekje tussen Gerfkamer en zuidelijk transept niet te betreden. Tussen de steunbeer van de sacristie en die van het transept is een hek aangebracht. Heel verstandig, want gezien de energie van Bonuszoon-Gijsbert zouden er beslist minder prettige gebeurtenissen in dat hoekje kunnen plaatsvinden.

 

Aan de noordwestkant van de kerk gaat Bonuszoon-Gijsbert oostelijk langs het bronzen reliëf 'Het Raadsel van Nijmegen' (1974) van de hand van Oscar Goedhart. Gijsbert steekt daarna het Sint-Stevenskerkhof over en gaat vervolgens over de Noorderkerktrappen naar beneden om de straat Ganzenheuvel over te steken.

 

In 1987 is afsluitpaal Habakuk, gehakt door Klaus van de Locht, op de Noorderkerktrappen geplaatst. Inspiratie haalde van de Locht uit de beelden op het Paaseiland. Het paaltje wordt beschreven als wachter tussen de gewone wereld beneden en 'de heilige wereld' bovenaan de vrij steile trappen. Sommigen zien in het paaltje een verwijzing naar de Zwarte Godin, waarmee Marko Pogačnik overigens de hele Stevenskerk identificeert. 

 

Wat is er met dit afsluitpaaltje? Deze Habakuk staat pal bovenop Energielijn Bonuszoon-Gijsbert!

Het paaltje blokkeert de doorgang van de Noorderkerktrappen... en omdat ik niks van Habakuk weet blokkeert het mijn schrijfproces... dit vergt tijd.

 

 

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Nijmegen_-_Afsluitpaal_Habakuk_bij_de_Noorderkerktrappen_(1987)_door_Klaus_van_de_Locht_-_1.jpg

- https://www.djdekker.net/stevenskerk/int/gerfkamer.html

- https://www.dorsoduro.nl/afsluitpaal/

- https://www.vernoeming.nl/voornaam/gijsbert

 

---> 43 HABAKUK - De Kleine Profeet

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME