16 OSNABRÜCK - STENEN KRUIS

IN HET MIDDEN ZIJN

Thea-Warrior

 

Aan het eind van de Friedenswerkstatt (op zondag 27 mei 2018) staat de deelnemersgroep rond een Stenen Kruis op een driehoekig 'binnenplein' van het Felix-Nussbaum-Haus.

 

Marko Pogačnik suggereert om daar aansluitend bij

de symboliek van het rad een oefening te doen voor de Nieuwe Tijd. Een oefening waarin de twee driehoeken van het rad door elkaar gaan en dus meer met elkaar verbonden zijn. Hij vertelt de oefening in Dachau te hebben leren kennen. Door de oefening uit te voeren geraakt een mens tegelijkertijd èn vol in de Kosmos èn vol in de Aarde. Tijdens de oefening dient de omlaagwijzende punt van de Driehoek van het Kosmisch Streven op de hoogte van de stuit verbeeld te worden en de omhoogwijzende punt van de Driehoek van het Aardse Streven raakt het kroonchakra.

 

Oefening voor de Nieuwe Tijd

1) Verbind jezelf met de Aarde, wees present. Houd de armen licht gestrekt en enigszins wijd voor je met de handpalmen naar beneden, naar de Aarde, gericht. Ervaar het streven van de Aarde naar de Kosmos.

2) Breng de armen rustig omhoog totdat de handen elkaar boven je hoofd raken. Dit gebaar vormt een driehoek met de punt omhoog: het streven van de Aarde naar de Kosmos.

3) Spreid de armen wijd opzij boven het hoofd, handpalmen naar boven. Ervaar het streven van de Kosmos naar de Aarde.

4) Breng de armen rustig omlaag en houd de handen voor de geslachtsdelen bij elkaar. Dit gebaar vormt een driehoek met de punt omlaag: het streven van de Kosmos naar de Aarde.

Herhaal de oefening drie keer en doe telkens een poging het streven bewust waar te nemen.

 

Een boeiende integratie; samen vormen de twee overlappende driehoeken een hexagram. Het meest bekend onder de naam Davidsschild. Ook berucht door het stukje textiel met de negatieve connotatie: de Jodenster. Hiermee is de cirkel rond immers Felix Nussbaum, geboren is Osnabrück, was een begaafde Joodse schilder die de Holocaust niet overleefde.

 

Kort na deze oefening voor de Nieuwe Tijd is de Friedenswerkstatt afgelopen. Terwijl de deelnemers zich in alle windrichtingen verspreiden, bezoek ik het Felix-Nussbaum-Haus. Wat een begaafde schilder, die Felix Nussbaum... wat heeft hij feiten, gedachten en gevoelens die horen bij 'het vluchteling zijn in crisistijden' genadeloos en fijngevoelig op het schildersdoek weten over te brengen.

Na het enerverende bezoek ga ik terug naar het binnenplein om uit te rusten bij het Stenen Kruis. Het is er doodstil, twee energielijnen blijken precies door de armen van het Kruis te gaan. Als ik op het centrum zit te schrijven, bemerk ik opeens een vleug hoop. Er is een verticale lijn... als balsem voor wonden.

 

Weer thuis bestudeer ik de runen. Als ik het web erop nasla, blijkt de rune Hagal/ Hagalaz, behalve te bestaan uit drie elkaar in een punt kruisende lijnen, een tweede vorm te hebben: twee langere evenwijdige lijnen verbonden door een korte schuine lijn (of twee evenwijdige korte schuine lijnen).

Hagal betekent hagel en de letter H en het cijfer 9 zijn eraan gekoppeld.

Hagel bevat een schijnbare tegenstelling; tegelijkertijd zowel vernietigend als levengevend. Denk maar eens aan ramen en auto's als ze een stevige hagelbui over zich heen krijgen, maar gesmolten hagel is water... en water is een levengevende substantie. 

 

Dan herinner ik me dat een van 'de grafkisten' van het Stenen Kruis uit twee brokken steen bestaat. Jawel! Daar is de vorm Hagal: twee evenwijdige lijnen verbonden door een schuine lijn. Een foto staaft mijn herinnering. En de hele vorm van het Stenen Kruis?  

Het gehele Kruis blijkt de vorm van de rune Eh te hebben. Eh is de rune van de kosmische vereniging, van ideale liefde, van de ziel èn God; dat van twee één wordt gemaakt. Eh staat dus voor de Goddelijke Vonk in de mens.

 

---> 17 BERG EN DAL - DE HEKSENDANS - De Watergodin

---> LIEFDE 2018 Inhoudsopgave

---> HOME