17 BERG EN DAL - DE HEKSENDANS

DE WATERGODIN

Thea-Warrior

 

Leven in het vertrouwen dat wat echt belangrijk is zich steeds opnieuw zal manifesteren op Aarde, ik geloof in het belang ervan. 

In juli en augustus 2015 loop ik de Walk of Wisdom, een 136 kilometer lange pelgrimstocht rond Nijmegen. Tijdens deze tocht kom ik langs 'De Heksendans', een sprookjesachtig meertje op de Duivelsberg. De sfeer van de poel is magisch.

 

Heksen en duivels zijn benamingen gegeven in het patriarchale tijdperk, toen de kracht van mannen verheven en die van vrouwen vernederd moest worden. De status van oude wijze vrouwen, kruidkundigen, zieneressen en vroedvrouwen diende in diskrediet gebracht te worden, want er werd gemeend dat het om macht ging, en macht is niet zo eenvoudig om te delen. Heette de huidige Duivelsberg ooit Zonneberg?

Hoe dan ook 'De Heksendans' is onderwerp van de nodige controverse. Is het wel het genoemde meertje of lag dit verderop richting het dorp Berg en Dal? Werd iemand hier vermoord, of niet? Hoe oud is de poel eigenlijk? Uit de Romeinse tijd, uit de Middeleeuwen, uit de 19e eeuw? Werd er leem gewonnen voor pannenbakkerijen? Zeker is dat hier in de Tweede Wereldoorlog is gevochten en dat Staatsbosbeheer de leemkuilpoel heeft opgeschoond. 

 

Zondag 25 februari 2018 bezoek ik met de Landschapsgroep Nijmegen de Duivelsberg en het meertje. Over mijn ervaring die dag bij 'De Heksendans' wil ik verhalen. Op het moment dat ik wil afstemmen op de energie van het meertje word ik direct verwezen een boom te zoeken. Ik wandel naar enkele meerstammige beuken ten westen van het meertje en bied Liefde aan aan de elementaire wezens van zowel twee beuken als van het meertje.

 

Daarna word ik via de meerstammige beuk, die het dichtst bij het meertje staat, diep onder de grond geleid naar een Waterfee: de Watergodin van het Meertje. Na haar begroet te hebben, vraag ik nieuwsgierig naar de functie van het meertje in vroeger tijden. Tinkelend helder klinkt haar stem: "De Oude Vrouwen brachten de Jonge Vrouwen die zwanger mochten worden ooit op deze plek voor een initiatierite. De Jonge Vrouwen bleven hier een nacht bij volle maan en keken in het heldere water van het meertje. Ze verzochten de voorouders om een goede passende ziel voor hun kind, en om een goede zwangerschap en voorspoedige bevalling. Daarna mochten ze dan tijdens een feest bezwangerd worden."

Nadat ik de Watergodin bedankt hebt,verlaat ik haar verblijf via een mandorla met een gouden rand. Op de valreep zegt ze: "Maak een tekening van mij en fotografeer het meertje ook, want dat ben ik in de gewone wereld."

 

De foto hierboven is uit 2015. Met alle spontane lichteffecten illustreert deze foto voor mij het meest de aanwezigheid van de energetische wezens die ik op deze plek waarneem. Is het meertje 'De Heksendans' daadwerkelijk een kinderpoel waar in vroeger tijden de vrouwen via de Aarde en het Water de ziel van een kind naar zich toe trokken, waarna het kind daadwerkelijk via de man-vrouw-verbinding in de gewone wereld geboren mocht worden? Zou kunnen...

 

Het feest waarover de Watergodin sprak, is de Zomerzonnewende; rond 21 juni...

Wil je het meertje bezoeken? 'De Heksendans' is te bereiken via de parkeerplaats aan de Oude Kleefsebaan onderaan 'De Duivelsberg': rechterpad omhoog lopen, korte tijd evenwijdig aan de Oude Kleefsebaan. Iets verderop ligt het meertje aan je rechterhand. Handiger is het misschien om vanaf pannenkoekenrestaurant 'De Duivelsberg' het icoontje 'de zaailing' van de Walk of Wisdom te volgen. Het is een goede tien minuten lopen en dan ligt 'De Heksendans' aan je linkerhand.

 

---> 18 BERG EN DAL - DE DUIVELSBERG - Piramiden bij Nijmegen

---> LIEFDE 2018 Inhoudsopgave

---> HOME