13 OSNABRÜCK - STADSWAPEN

RAD MET ZES SPAKEN

Thea-Warrior

 

Van vrijdagavond 25 mei tot en met zondag 27 mei 2018 heb ik een Friedenswerkstatt geleid door Marko Pogačnik gevolgd in Osnabrück.

 

Op vrijdagmiddag struin ik in mijn eentje door de mij onbekende stad. Bij het bestuderen van de plattegrond trekt de St. Katharinenkerk. De lange Katharinenstraße gaat er recht op af: 'Vast een energielijn!'

 

Oostelijk van de kerk treft me nevenstaand reliëf; het rad doet met denken aan de eerste graancirkel van dit seizoen. Het reliëf hoort bij de vrijmetselaarsloge 'Zum Goldenen Rade'. En natuurlijk hoort het rad bij de heilige Catharina. Volgens een legende weigerde deze Egyptische prinses de hand van keizer Maxentius omdat zij haar leven wilde wijden aan haar goddelijke bruidegom Christus. Daarop liet Maxentius haar geselen en trachtte hij haar te radbraken. Doordat een engel de stellage vernietigde, werd deze wraakactie voorkomen.

 

Als zesspakig rad verbeeldt dit rad onder andere het monogram IX van Jezus Christus. Grappig dat ik hem telkens weer tegenkom! In elk geval is dit rad een teken van het goddelijke, bedoeld om onheil af te weren en geluk te brengen. Wie zouden die reuzen van wachters, met hun enorme knotsen, zijn?

 

Tijdens de Friedenswerkstatt krijgen de wachters een naam: de Giganten. Zonder hen zou het rad niet draaien. Hun enorme knotsen staan voor de oerkracht van de Aarde.

In de Griekse mythologie zijn de Giganten de zonen van Gaia (de Aarde) en Ouranos (de Hemel). Het schijnt dat ze de strijd die ze voerden met Oppergod Zeus verloren hebben en ten onder zijn gegaan in continentale platen en vulkanen. Als dat zo is, roeren ze zich vandaag de dag op Aarde (op Hawaï en in Guatemala) weer aardig!

 

Marko onderkent nog andere aspecten aan dit rad:

- Het centrale punt benoemt hij als statisch (het mannelijk principe) en de cirkel staat voor beweging (het vrouwelijk principe).

- In het rad ziet hij ook twee driehoeken die met de punten op elkaar staan. Bovenaan een driehoek met de punt omlaag: het Kosmische/ Hemelse streeft naar het Aardse. Beneden een driehoek met de punt omhoog: het Aardse streeft naar het Kosmische. De verticaal verbindt beide driehoeken met elkaar.

- Verder brengt hij de rune Hagal naar voren, een schriftteken dat bestaat uit drie kruisende lijnen ✻.  

Volgens Marko is Hagal de rune die Hemel en Aarde verbindt.

 

Mooi stel, die Giganten met hun knotsen en rad. Interessante contradictie: normaliter verbeeldt de driehoek met de punt omlaag het vrouwelijke en de driehoek met de punt omhoog het mannelijke!

 

---> 14 OSNABRÜCK - KIRCHE ST. KATHARINEN - Zesspakig Kruis

---> LIEFDE 2018 Inhoudsopgave

---> HOME