355 OP NAAR OPWIJK

Opwijk - Sint-Pauluskerk - BEKERING VAN PAULUS door Gerard de Crayer (17e eeuw). Thea-Warrior - 26 juni 2022.
Opwijk - Sint-Pauluskerk - BEKERING VAN PAULUS door Gerard de Crayer (17e eeuw). Thea-Warrior - 26 juni 2022.

ONTSPANNEN (AF-)WACHTEN

Thea-Warrior

 

Zondagochtend 26 juni 2022 is het gezellig in de grote keuken van Wouter. Hij is nog helemaal begeesterd van de bruiloft in de grote tent in het maïsveld; heeft de hele dag gedanst. Hij toont foto's van de feestelijk verlichte tent. Als ik vraag naar een foto van de bruid; of ze een mooie jurk droeg, begint hij wat opgelaten te scrollen: "Nee, geen foto van de bruid."

Waarom krijg ik weer de slappe lach? Sommige mensen hebben gewoon andere interesses dan ik. Toch heel wat afgelachen deze dagen... daar aan de Haan in Londerzeel.

Afscheid... we pakken onze tassen op en vertrekken richting Opwijk. Aangezien ons onbekend is wat we daar aan toestroom van publiek kunnen verwachten, schrappen we de voorgenomen wandeling langs de Schelde. Achteraf gezien, had dat best gekund.

De auto parkeren we aan de rand van het dorp. Gelukkig is daar ruimte genoeg om tai chi te beoefenen. Vervolgens wandelen we het rustige centrum in. Rondom de Sint-Pauluskerk staan de kermisattracties en kramen al opgesteld. Vanmiddag kan het feest losbarsten. De kerk is een tamelijk laag, rustig uitziend gebouw met een kerktoren op de viering en een breed, zeer lang schip.

 

We zijn de enige bezoekers. In de glasramen van het koor staan Petrus en Paulus gebroederlijk naast elkaar. Een kruisbeeld ervoor stoort, dus uiteindelijk neem ik geen foto. Of irriteert het me nog dat we als stel worden beschouwd?

Onder een barokke preekstoel ligt Paulus op de grond naast zijn eveneens gevallen paard. Boven een zijaltaar verbeeldt een schilderij, volgens het web in de 17e eeuw geschilderd door Gerard de Crayer, de val en bekering van Paulus. In tegenstelling tot zijn berijder staat het paard hier nog wel op zijn benen. In het koor twee mooie kraagstenen. Ze lijken oud. Het mannetje met beide handen tegen zijn gezicht aan vind ik de leukste. Is hij geschrokken? Of verbaasd?

 

 

In het Brouwershuis nemen we rustig de tijd voor koffie met een Brusselse wafel. Daarna wandelen we een stuk van de route die de Sint-Paulus-Paardenprocessie om 15.00 uur zal nemen. De straten zijn uitbundig versierd met vlaggen in geel, blauw en groen. Tegen het eind van de route treffen we bij de Kattestraat een parkeerplaats afgezet door betonnen barrièreblokken. In de schaduw zetten we ons daarop neer. Het is pas tegen twee uur en nog uiterst rustig in het dorp. Aan de overkant een voorgoed gesloten restaurant met een prachtig gedicht op de schutting. Geen idee wie de dichter is. Al wachtend kom ik in een ontspannen, bijna meditatieve, gemoedstoestand terecht. Na een tijdje valt me op de straat een spreuk op. Het is een uitstekende instructie: Niets ingooien HIER BEGINT DE ZEE.

 

 

Om vier uur draaien de eerste trekpaarden en de eerste processiewagen - met jachthoornblazers - vanuit de Gasthuisstraat de Kattestraat op.

 

---> 356 DE SINT-PAULUS-PAARDENPROCESSIE - DEEL 1 - Eer aan de Patroon van de Ruiters en Opwijk

---> LIEFDE 2022 IDO Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME