334 IN DE WARANDE - DEEL 3

Tervuren - licht, lucht en lover bij de Kasteelvijver - 16 oktober 2021
Tervuren - licht, lucht en lover bij de Kasteelvijver - 16 oktober 2021

LICHT DOOR DE NATUUR EN DE TIJD

Thea-Warrior

 

Kort wandelen we in het Park van Tervuren over de Spaans-Huisdreef langs de Kasteelvijver. De interactie van het licht met lover en water is magisch. Vrijwel meteen slaan we rechtsaf de Torendreef in. Heeft Hippolyte hier gewandeld? Ja, in het midden van de negentiende eeuw is het Park voor de schilders van de School van Tervuren ook toegankelijk. In de bocht in de Duisburgsesteenweg komen meerdere dreven met de Torendreef samen. Aan de overkant van de steenweg staat een opvallend restant van de zeven kilometer lange bakstenen ommuring met tien poorten die Isabella van Oostenrijk tussen 1625 en 1632, dus na de dood van haar echtgenoot Albrecht in 1621, ter vervanging van de oorspronkelijke houten palissade rond de Warande heeft laten optrekken. Wat een werk! Metselaars hebben zeven jaar gemetseld om het jachtwild binnen en ongewenste indringers buiten te houden. De muren zijn metershoog.

In oktober 2021 zijn de resterende muren en poorten van de Warande volgens het wereldwijde web vastgesteld bouwkundig erfgoed. De ronde torenuitbouw in de knik van de ommuring is sprookjesachtig. Peinzend vraag ik me af of Hippolyte hier in 1869 'De roze muur te Tervuren' heeft geschilderd.

 

We wandelen verder: via de Watermolendreef komen we midden in het Park bij de Zevenster terecht. Een bijzondere naam want in het centrale punt komen niet minder dan dertien wegen bij elkaar. Sommig wegen zijn duidelijk doorgaand. Er zijn wegen waarop zich zowel wandelaars, fietsers als ruiters mogen begeven, maar ook wegen enkel voor ruiters of wandelaars.

Volgens de toelichting van Visit Tervuren in de folder van de wandelroute heeft Karel van Lorreinen in de 18e eeuw het oorspronkelijk dambordpatroon in de Warande aan de oostkant gewijzigd naar het stervormig patroon van de Zevenster. Hippolyte heeft de Zevenster dus gekend. Misschien lopen er wel zeven energielijnen! Wie weet of ik dat ooit nog precies ga uitzoeken. Dat er lijnen lopen is zeker. 

 

 

In een ruime cirkel wandel ik rond de drie centraal gelegen brokken steen langs de rand van de Zevenster. Het wereldwijde web (megalitica.be) vertelt dat de brokstukken zandsteen in 1883 in het naburige Duisburg zijn opgegraven en naar deze plek in het Park zijn getransporteerd. Voor dat jaar is de enorme zandsteen dus al in drieën gebroken. Op voorbijgangers hebben de stenen een behoorlijke aantrekkingskracht. Menigeen staat een tijdje stil in het centrum. De energie is er positief warm.

Op de hoek Watermolendreef - Wilde Zwijnenweg draait de wichelroede krachtig rond. Eveneens een bijzonder punt: twee energielijnen lijken daar bijeen te komen en als één lijn naar de stenen in het midden en de overkant te gaan.

In het vervolg van de tocht verrassen vermolmde boomstammen, velerlei paddenstoelen, sierlijke zwanen, verkleurend blad, het groenst van het groene heermoes en de oude Gordaalmolen, welke officieel naar de gebruikte langwerpige 'Spaanse' bakstenen Spaans Huis wordt genoemd. De cappuccino en het gebak smaken er weldadig.

 

 

We ronden de Vossemvijver en wandelen naar de Leuvense Poort. Het is de enige poort van de Warandemuur - van architect Coeberger - die nog origineel bestaat. Planten hebben zich al aan de stenen rondboog gehecht. Erfgoed in standhouden, kost de nodige inzet. Iets verderop bezetten aalscholvers een treurwilg en speelt het licht met de vermolmde restanten van de vijverbeschoeiing. Op de Keizerinnedreef wordt het drukker: ouders fietsen en wandelen er met hun kinderen, een jongeman oefent zijn acrobatische toeren, geliefden liggen in het gras. Een wat ouder echtpaar besluit tai-chi te gaan beoefenen. 

Langs het indrukwekkende Afrika Museum arriveren we weer in het centrum: op het Warandeplein bij de Warandepoort en het administratief centrum De Zevenster. Onder een T/ tau heet een goudkleurige Tervuurse herder ons welkom. Op de sokkel de tekst 'Trouwe Wachter van de Hemel zo Boven zo Beneden'. Hm, opeens moet ik aan vorige levens denken...

Barbara Recourt en Fons Broess hebben het ontwerp verzorgd en blijkbaar staat dit kunstwerk er nog maar net: 2018. Nee, ik weet het, met Hippolyte Boulenger heeft dit ontwerp niets te maken, maar sfeer is er ook in het huidige Tervuren genoeg. 

 

 

Voldoende persoonlijke associaties. Even later rusten onze vermoeide voeten op het terras van 'The Lodge'. Met zicht op het pand 'In den Vos' waar Hippolyte Boulenger heeft gedronken en geslapen laat ik de opgedane ervaringen op me inwerken.

 

Bronnen

- Folder Park van Tervuren. Visit Tervuren (april 2020). Park van Tervuren - Royaal in 't groen.

- Poorten van de Warande. Op 23 april 2022 van https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300093

- Zevenster Tervuren. Op 28 april 2022 van http://www.megalitica.be/megasite/belgie7a.htm

 

---> 335 PROEVEN VAN HET ZONIËNWOUD - Dankzij een Erfgoedwandeling

---> LIEFDE 2022 IDO Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME