320 DE VRIJHEIDSSTRIJD VAN 1581

DE STRIJDVLAG - Detail uit 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing' door Philippe-Auguste Hennequin (1824). Foto: Thea-Warrior - 9 januari 2022.
DE STRIJDVLAG - Detail uit 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing' door Philippe-Auguste Hennequin (1824). Foto: Thea-Warrior - 9 januari 2022.

MET GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN

Thea-Warrior

 

Fel wordt Doornik in 1581 verdedigd. In het heetst van de strijd weet Philippe-Auguste Hennequin het hoog boven de hoofden geheven vaandel te vangen. 

Op een detailfoto is de afbeelding op de vlag iets beter te zien. Op de blauwe ondergrond lijkt links een kerk te staan, mogelijk is de Kathedraal bedoeld. Daarnaast een staak, schijnbaar bekroond met een bisschopshoed. De staak wordt vastgehouden door de gouden leeuw die bij het familiewapen van Willem van Nassau (van Oranje) hoort. Een duidelijk signaal dat hier godsdienstvrijheid wordt verdedigd. Helemaal rechts lijkt een man met hoed te zijn afgebeeld... het zou zomaar Calvijn kunnen zijn. Aan de vlaggenstok hangen enkele kwasten, mogelijk dat deze eveneens verwijzen naar de bisschop. 

 

Op 26 januari 2022 ontvang ik van fotograaf Paul Maeyaert enkele foto's die hij op zondag 9 januari 2022 in de Protestantse Kerk van Doornik heeft gemaakt. Dank daarvoor! Een wat grotere foto met de staak van het vaandel bijna centraal in beeld is superscherp. De torens van de stad staan er schitterend op. De Romeinse naam van de stad 'Tornacum' betekent als het goed is 'stad van de torens', eigenlijk zoals het Hemelse Jeruzalem in de geschiedenis wordt afgebeeld als een versterkte, omheinde stad met torens. Jawel, ik denk dat ik op dit moment het Hemelse Jeruzalem verdedig... als Etherische Stad waarin de Verticale Energielijnen 'de Torens' zijn. Blijkbaar heeft niet voor niks ooit - in 1999 in Zweden tijdens mijn Vision Quest - een Enorme Vliegden aan Mij de Naam van Mijn Wezen onthult: Warrior(-in-All-Directions-in-Every-Direction).

 

Op de foto door Paul Maeyaert is tevens goed de verdediger te zien die - met nogal bolle ogen - over de linkerschouder van Christine kijkt. De man draagt een opvallend blauw met geel hoofddeksel. Is de punt van zijn muts naar voren omgeslagen? Het lijkt een Phrygische muts, de muts van een ingewijde. Is dit Philippe-Auguste Hennequin zelf? Zou zo maar kunnen.

Hoe moeilijk het is om - zelfs met professionele apparatuur - foto's te maken van een schilderij waarop het daglicht schijnt, blijkt uit de foto met de schilderijlijst. De rechteronderhoek van het schilderij is daar ècht te donker, dan biedt mijn schuine detailfoto van die hoek meer beeldmateriaal. Hoewel... ik vraag me af wat er zich in deze hoek bevindt. Zit er een hond (als teken van trouw) of kruipt er een man met een zwarte hoed naar boven?

 

 Klik op de afbeeldingen voor een vergroting en info.

 

Op de foto van Paul met de schilderijlijst is te zien dat onderaan op de lijst een klein blokje is 'weggekrast'. Kan daar een foutieve datum hebben gestaan? Het katholieke Doornik is absoluut in 1581 door Christine èn een grote groep protestanten verdedigd! Het jaartal (in 1576) dat in het boek 'Philippe-Auguste Hennequin - 1762-1833' van Jérémie Benoit aan de titel van het schilderij 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing' is toegevoegd, is gewoon fout. Het blijft intrigerend waar deze fout vandaan komt!

De titel met het foutieve jaartal hoeft niet door Philippe-Auguste Hennequin te zijn bedacht. Misschien wel, want wie kan hard maken dat hij in 1824 alle historische jaartallen zo duidelijk op een rijtje heeft gehad? Mogelijk is het zelfs een bewuste fout: met opzet vijf jaar naast het feitelijke jaartal gaan zitten opdat ingewijden door het magische getal vijf op het spoor worden gebracht dat het schilderij meer behelst dan uit een eerste indruk kan worden afgeleid. Wie weet is het jaartal ooit per ongeluk door een lijstenmaker op de schilderijlijst aangebracht, maar het kan ook een slordige misser zijn van schrijver Jérémie Benoit. Mensen maken fouten, daar zijn het mensen voor. 

 

Ik gok op een fout van Jérémie Benoit. Hij schrijft nota bene dat Christine de Lalaing het katholieke Doornik in 1576, op het moment van de splitsing tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, tegen de Hollanders - tegen de protestantse troepen van Willem van Oranje - heeft verdedigd. En dat deze troepen, ondanks de steun (aan Doornik) van de kant van de Spaanse Alexander de Farnese, hebben gewonnen! Een aardig staaltje geschiedvervalsing van de schrijver die mij toch maar mooi die zwart-witafbeelding van 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing' heeft bezorgd.

 

Bronnen

- Foto met vaandel. Detail van 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing (in 1581)' door Philippe-Auguste Hennequin (1824).

Paul M.R. Maeyaert (9 januari 2022). Protestantse Kerk van Doornik in de Rue Barre Saint-Brice 14 te Doornik.

- Foto met schilderijlijst van 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing (in 1581)' door Philippe-Auguste Hennequin (1824).

Paul M.R. Maeyaert (9 januari 2022). Protestantse Kerk van Doornik in de Rue Barre Saint-Brice 14 te Doornik.

 

---> 321 MET LIEFDE GEWROCHT - 3-2-1 Loslaten!!!

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME