316 AFRONDEN VAN EEN QUEESTE-ETAPPE

JUICHEN EN HERINNEREN

Thea-Warrior

 

De herinnering aan het smakelijke konijn wordt me te machtig dus we wandelen naar de Grote Markt. Even juichen voor Christine de Lalaing, de prinses van Epinoy. Wat extra aandacht voor vrouwelijke helden uit een patriarchale samenleving is goed.

In maart 2019 heb ik me het 'Lapin à la Tournaissiene' goed laten smaken bij L'Imperatrice, dus daar trekken we naartoe. Verbijsterd staan we buiten voor de ramen; meer dan honderd mensen zitten binnen te eten. Volgens mij houden ze Lundi Perdu een dag te vroeg. We kijken elkaar aan... en durven het risico in verband met corona niet te nemen. Gesteld dat er plaats zou zijn hetgeen ik niet geloof.

"Buiten op een terras is beter," zegt mijn echtgenoot. Wat treurig besluit ik in het kader van duurzaamheid dat het goed is om het bij de verrukkelijke herinnering van 2019 te laten. Minder vlees, minder hebberigheid, is sowieso een goede richtlijn.

We wandelen terug de Grote Markt op en strijken neer op het terras van Au Soleil. De cappuccino smaakt uitstekend, maar de eenvoudige pasta met room en kaas kan mijn fantasie rond konijn-met-pruimen niet helemaal goed maken. Algauw is het dertien graden. Onder een achtster richt mijn man zijn gezicht naar de zon.

 

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting en info.

 

Uitgerust besluiten we dat het nu tijd is om naar huis te rijden. Voordat we gaan, wandel ik de Sint-Kwintenskerk in. Tijdens mijn eerste bezoek op maandag 4 maart 2019 aan deze kerk heb ik gezien dat zich daar hoog aan de pilaren van de viering twee grote beelden bevinden. En ondertussen heb ik in het boek 'Robert Campin - de Meester van Flémalle' van de hand van Albert Châtelet (1996) gelezen dat deze heel oude beelden uit het atelier van Robert Campin komen en voorheen in de Sint-Pieterskerk hebben gestaan.

In 1428 hebben testamentuitvoerders, conform de wilsbeschikking van de rijke Doornikse Agnes Pietarde, de beelden laten snijden. Robert Campin is betaald voor het polychromeren ervan. Châtelet gaat ervan uit dat er sprake is geweest van een nauwe samenwerking tussen beeldhouwer Jean Delemer en schilder Rogier van der Weyden. De laatste zou gezien het feit dat de sculptuur zeer nauw aansluit bij zijn stijl niet enkel verantwoordelijk zijn voor de polychromie ervan maar tevens de artistiek raadgever van de beeldhouwer kunnen zijn. Met name de engelenfiguur gelijkt sterk op de engel in het schilderij 'Annunciatie' van de hand van Rogier dat zich tegenwoordig in Parijs in het Louvre bevindt.

De twee enorme beelden in de Sint-Kwintenskerk verbeelden eveneens de Annunciatie: de aankondiging van de komst van Jezus door de engel Gabriël aan Maria.

 

Doornik - zondag 9 januari 2022 - De Rond Point de l'Europe in kersttenue.
Doornik - zondag 9 januari 2022 - De Rond Point de l'Europe in kersttenue.

 

En dan is het is tijd om te gaan. Via de feestelijk versierde Rond Point de l'Europe verlaten we de grandioze stad met haar magistrale Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De terugreis verloopt voorspoedig; storm in de lucht, regen in de verte en een mooie regenboog doen ons uitgeleide... en thuis wacht Levendweb.

 

Bronnen

- Châtelet, A. (1996). Robert Campin - de Meester van Flémalle. Antwerpen: Mercatorfonds.

 

---> 317 TOUR DES SIX MET QUINCUNX - Hemels Huis van Vrede

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME