300 DE AFGESLOTEN TOEGANG

Doornik - Rue Saint-Martin - Hoofdpoort van het Hôtel-de-Ville - 13 september 2021.
Doornik - Rue Saint-Martin - Hoofdpoort van het Hôtel-de-Ville - 13 september 2021.

ALS EEN ONNEEMBAAR FORT

Thea-Warrior

 

Ben ik aan het eind maandag 13 september 2021 tevreden met alles wat ik in Doornik heb gevonden? Bijna beschamend om te zeggen: Deels!

De feestelijke eucharistie met de sleuteloverdracht op zaterdag en de Grote Processie en Reuzenoptocht op zondag hebben me overdonderd. De subtiel verborgen afbeeldingen in de schilderijen van Hippolyte Boulenger doen mijn hart sneller kloppen en de Drie-in-Een-Turquoise Energielijn van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een ultiem opwindende ontdekking. Dat de Engelen en het wereldwijde web me nog veel zullen leren over de Sint-Maartenskerk en de Sint-Brixiuskerk, over Jacques (Jacob) Jordaens en de aartshertogen Albrecht en Isabella, daarvan heb ik op genoemde maandag geen enkel besef. Maar aan het eind van de dag zit het gesloten Hôtel-de-Ville mij dwars. Onze reis naar Doornik heb ik gepland vanuit het bewustzijn dat Philippe-Auguste Hennequin, zowel het patroon van de energielijnen van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik in zijn schilderij De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing in 1576 heeft versleuteld, alsook de intentie heeft gehad om 'Het Hemelse Jeruzalem' erin af te beelden. Daardoor vallen deze drie feitelijk samen.

 

Over 'Het Hemelse Jeruzalem' heb ik al uitgebreid op Levendweb verhaald. Het eerste resultaat op dinsdag 10 augustus 2021 van de samenhang van het Energielijnenpatroon van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met het schilderij met de dappere, stoere Christine de Lalaing is dermate teleurstellend dat ik enkel de zwart-witafbeelding uit het boek van Jérémie Benoit op Levendweb plaats. Er klopt iets niet! Op 28 augustus 2021 vergroot ik de zwart-witafbeelding en dan zie ik het kruisje dat als pommel op de dolk zit. Opnieuw verbind ik het patroon van de Lijnen met de afbeelding. Het scheelt slechts een fractie, maar plots is de samenhang duidelijk. Toch zet ik de integratie van Energielijnen en schilderij nog niet op Levendweb zet. Ik wil graag een scherpere afbeelding en verlang ernaar het schilderij met Christine de Lalaing erin in volle glorie te aanschouwen.

 

Welke kleuren heeft dit schilderij, waarmee P-A in 1824, op tweeënzestigjarige leeftijd, in Doornik een gouden medaille heeft gewonnen? Een slimme zet trouwens, dit schilderij over de historie van Doornik. Volgens het wereldwijde web is in hetzelfde jaar het leven van Christine de Lalaing in een toneelstuk verwerkt: 'La princesse d'Espinoy, ou le siège de Tournay.'

Overigens een behoorlijk gekleurde  titel, want er is weinig sprake van een èchte zege, immers volgens het wereldwijde web moet de strijdbare Christine na het beleg met haar bezittingen uit de stad vertrekken. Maar... en misschien mag dit toch een zeer grote overwinning worden genoemd, nadat Christine de Lalaing op 29 november 1581 met Alexander Farnese, de prins van Parma, over een eervolle overgave heeft onderhandeld, worden de verliezende calvinistische inwoners van Doornik - en zijzelf - geen kopje kleiner gemaakt zoals normaliter gebruikelijk is na een verloren beleg.

Hm, over dat jaartal moet ik nog het nodige uitzoeken! In welk jaar is dat beleg van Doornik gevoerd? In 1576 of in 1581?

 

Wachtend op ons diner in restaurant 'Le Boudoir' aan de Grand'Place neem ik mijn checklijst door. Wat staat er allemaal nog open? Het schilderij van Philippe-Auguste Hennequin; de feitelijke ligging van de crypte onder het Stadhuis; de loop van de energielijnen in de Sint-Piatkerk; de vraag of de Blauwe Energielijn in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal dezelfde is als de Groene Lijn in de Sint-Brixiuskerk...

Op mijn lijst staan ook de nodige Doornikse musea, maar misschien moet ik die gewoon laten: mezelf beperken! Niet in mijn notities, maar in mijn achterhoofd murmelen kerken als die van Maria-Magdalena, Jacobus, Johannes de Doper, Nicolaas en Eloi. Eén ding blijk ik nog te kunnen checken voordat we naar huis terugrijden, namelijk of aan de Rue Saint-Martin de grote toegangspoort naar het Stadhuis op een energielijn ligt.

 

Doornik - 13 september 2021 - Ik fotografeer midden op de Energielijn van de Stadhuispoort.
Doornik - 13 september 2021 - Ik fotografeer midden op de Energielijn van de Stadhuispoort.

Aldus wandelen we na ons verrukkelijke diner 's avonds na half acht door de Rue Saint-Martin naar onze auto. Mijn echtgenoot wil naar huis en beseft terdege dat ik omloop. Hij zucht nog net niet. Voor de hoofdpoort loop ik met de wichelroede heen en weer, en leg zelfs gele vierkante briefjes neer: 'Yes, yes... er loopt een energielijn!' 

Terwijl ik dit schrijf, weet ik wel zeker dat deze Lijn de Lichtgroene Lijn uit de afgebroken kerk van de Sint-Maartensabdij is. Zo bijzonder, dat in het verleden bij het plaatsen en ontwerpen van gebouwen, zoals deze poort, rekening is gehouden met de Loop van Energielijnen. 

Aan de overkant van de straat fotografeer ik, staand midden op de Lijn, de Stadhuispoort: 'Dag Stadhuis, ik ben benieuwd wanneer ik je een keer kan bezoeken om het schilderij van Philippe-Auguste Hennequin te bekijken.'

 

De terugreis verloopt voorspoedig; geen files, geen omleidingen, nergens verdwalen; gewoon rechtstreeks naar Nijmegen. Mijn echtgenoot rijdt de eerste helft en ik de tweede, want ook ik moet mijn rijvaardigheid op peil houden. Bij een benzinestation halen we ons wat te drinken. 

 

Thuis wachten vele uren schrijf- en zoekwerk, en volgen nu reeds bekende ontdekkingen, maar het afgesloten stadhuis plaagt me en daarom probeer ik eind september 2021, terwijl ik op Levendweb over Philippe-Auguste Hennequin schrijf, telefonisch het Museum voor Schone Kunsten van Doornik te bereiken. Mis, steeds opnieuw klinkt de bezettoon. Dan bel ik de receptie van het Hôtel-de-Ville... om verbaasd van de receptioniste te vernemen dat zich in het Stadhuis enkel wandtapijten bevinden: 'Kan Jérémie Benoit er zo naast hebben gezeten? Zijn boek over Philippe-Auguste Hennequin is in 1994 verschenen... hm, dat is natuurlijk al wel een aardige tijd geleden...'

 

Begin oktober werk ik op Levendweb aan de teksten over 'Het Hemelse Jeruzalem'. Mijn verlangen naar het schilderij 'De Verdediging van Doornik door Christine de Lalaing in 1576' wordt steeds groter, en zo schrijf ik op maandag 11 oktober 2021 in mijn beste Frans een brief aan conservateur Julien Foucart van het Museum voor Schone Kunsten van Doornik: 'Is er iemand bekend met dit schilderij!?'

 

Op 31 oktober 2021 krijg ik antwoord van de adjunct-conservatrice van het Museum...

 

Bronnen

- Benoit, J. (1994). Philippe-Auguste Hennequin 1762-1833. Paris: Arthena.

- Christine de Lalaing. Op 1 januari 2022 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Christina_van_Lalaing

 

---> 301 CHRISTINE TREEDT VOOR HET VOETLICHT - Verscholen in een Kerkzaal

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME