298 DE TURQUOISE DRIE-IN-EEN

Doornik - 13 september 2021 - De nieuwe Pont Levant Notre Dame, verlengde van de Rue de l'Hôpital Notre Dame, bij de Quai Notre Dame.
Doornik - 13 september 2021 - De nieuwe Pont Levant Notre Dame, verlengde van de Rue de l'Hôpital Notre Dame, bij de Quai Notre Dame.

MEESTERLIJKE PLATTEGRONDEN

Thea-Warrior

 

Via de Quai Notre Dame en de Rue de l'Hôpital Notre Dame storten we ons weer in het gewoel van de braderie. Waar de laatste straat op de Place Paul-Emile Janson uitkomt gaan we rechtsaf. Aan de kant van het plein komt er geen energielijn uit het gebouwenblok Carré Janson. 

In een etalage in de Rue du Curé Notre Dame pronken maquettes van de voorgenomen ambitieuze verbouwingen van het Carré Janson: het blok gebouwen aan de rechterhand bij het naar buiten gaan uit de kathedraal. Iets verderop; bij de kapperszaak op nummer vijf tref ik een energielijn aan die zo te zien evenwijdig aan de westkant van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal loopt. Enkel als deze Lichtblauwe Energielijn in het blok een hoek van zo'n negentig graden maakt, kan deze Lijn in de Turquoise Energielijn opgaan, maar dat geloof ik niet. 

Vanuit de Rue du Curé Notre Dame gaan we linksaf de Rue du Four Chapitre in. Gelukkig is het rustig in deze straat; geen braderie, geen auto's, een enkele wandelaar. Het heen en weer wandelen kan beginnen.

Ik werk met briefjes en stenen, en maak foto's. Het resultaat? Inderdaad, Drie Energielijnen die Alle Drie naar de noordwesthoek van de porticus van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal trekken.

 

De meest noordelijke Energielijn (Zalmkleurig getekend) is ietwat minder breed dat de andere twee (de Lichtgeel- en Lichtgroengekleurde). Bij de porticus aangekomen vormen ze één Energielijn: de TURQUOISE ENERGIELIJN van de Kathedraal; een koord bestaande uit drie strengen! Samen met de TIEN-STRALEN-STER in de Kathedraal een schitterend patroon. In de Rue du Four Chapitre gaan de Zalm- en Lichtgeelgekleurde door het gebouw dat achter het Huis van de Oude Priesters ligt. De Lichtgroengekleurde gaat in deze straat door de zijkant van het Huis van de Oude Priesters. Op de Place de l'Evêché heb ik niet meer gezocht naar de Lichtblauwe Energielijn die de Rue du Curé Notre Dame oversteekt en eigenlijk op het Bisschopsplein moet uitkomen. Gewoon te blij met de gevonden resultaten en doodmoe. Zo moe dat ik, zonder dat ik het in de gaten heb, de camera blijkbaar in de romantische stand zet met als gevolg dat op de foto's sterren ontstaan!

 

Klik op de foto voor een vergroting en info.

 

Aan de overkant van de Rue du Four Chapitre gaat de Lichtgele Energielijn door de Ecole des Frères. Mijn echtgenoot zit op een bankje op deze Lichtgele Energielijn! Aan deze kant van de straat is in de stoeptegels een hink-stap-sprongspel verwerkt, dat tegelijkertijd globaal de plattegrond van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal weergeeft. De grens van de Lichtgroene Energielijn gaat precies door de voorkant van de eerste steen van dit spel. Hinkelen geschiedt dus op de Lichtgroene Lijn.

Een kanttekening die ik bij mijn onderzoek in de Rue du Four Chapitre wil plaatsen, is dat ik de grenzen heb onderzocht en dus niet precies weet hoe de lijnen ìn het gebouwenblok lopen. Op de plattegrond houd ik de gevonden breedte van de energielijnen aan en zoals reeds eerder gezegd heb ik op de Place Paul-Emile Janson geen energielijnen gevonden. Ook niet aan de noordelijke kant van het schip, dus... de Zalmkleurige, Lichtgele en Lichtgroene gaan samen op in de Turquoise Energielijn: een MAGISCHE uitkomst; een DRIE-IN-EEN.

 

         

Klik op de afbeelding voor een vergroting en info.

 

Bijna onvoorstelbaar dankbaar ben ik dat de bevlogen medewerkster in het Toeristenbureau van Tournai mij op maandag 26 juli 2021 de brochure 'Réinvestissement du Site des Ancien Pretres', met de presentatie van de verbouwingsplannen van het Carré Janson, in de handen duwt. Haar gebaar gaat gepaard met veel diffuus gekleurd licht en als ik de deur uitloop, voelt de uitgebreide A4-folder aan als een gouden schat. De plattegrond op pagina 11, met de huidige muren, ramen en deuren van de gebouwen in het Carré Janson, heeft mij bij het tekenwerk grote diensten bewezen. De plattegrond toont aan dat de brochure daadwerkelijk een supercadeau is. Dank!

Even magistraal is de plattegrond van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met de kapittelgebouwen aan de zuidoostkant van de kathedraal - aan de Rue des Chapeliers - welke ik even later (eveneens op maandag 26 juli 2021) in de centrale ingangshal van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aantref. Terwijl het eerste moment in het Toeristenbureau van Tournai (nog steeds) baadt in Wonderschoon Parelmoeren Licht, spatten bij het tweede in de Kathedraal Meerdere Gouden Sterretjes. Zonder deze twee plattegronden zou de TURQUOISE DRIE-IN-EEN ondergronds zijn gebleven.

 

Bronnen

- Atelier de Projets Tournai (juin 2020). Réinvestissement du Site des Anciens Prêtres - Programmation FEDER 2014-2020 - Portefeuille de projets SMART Tournai - Présentation. Pagina 11. Tournai: Service Communication de la Ville de Tournai.

Copyright: TANK Architectures.

 

---> 299 DE KERSTBOOM-MATROESJKA - Een Botsing met Goede Afloop

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME