277 HIPPOLYTE BOULENGER

Hippolyte Boulenger - De oude Haagbeukdreef 1871-1872
Hippolyte Boulenger - De oude Haagbeukdreef 1871-1872

DE GEEST VAN DE HAAGBEUKENDREEF

Thea-Warrior

 

Nee, de cider of vermoeidheid zijn niet naar mijn hoofd gestegen, maar seconden later grijp ik mijn camera om vanuit bed een van de reproducties van Hippolyte Boulenger te fotograferen. Geen idee wat de naam van dit schilderij is, maar vanuit de hoek waaruit ik het schilderij bekijk, kijkt een Geestkoning terug. De idee klaar te zijn met de Doornikse schilders blijkt een idee-fixe!

 

Het schilderij heeft niets met het energielijnenpatroon van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik te maken, maar alles met het bewustzijn dat in de gehele natuur aanwezig is. Van voren gezien vormt de dreef een sprookjesachtig herfstig landschap. Schuin van linksonder bekeken, heeft de  schilder er een heel andere afbeelding in verwerkt. Er lijkt een enorme, geelgroen getinte, Boskoning in te staan. Voor hem staat veel kleiner een soort bisschop. De Boskoning lijkt zijn rechterhand achter de bisschop te houden, alsof hij hem beschermt. 

De geelgroene verborgen afbeelding wordt zeker door het onderbewuste waargenomen en het schilderij verwerft er grote kracht door. Feitelijk heeft Hippolyte Boulenger een sjamanistisch krachtvoorwerp gecreëerd.

Afbeeldingen lijken te schuiven als ik ernaar kijk, maar niet echt! Als ik langer naar het schilderij kijk, zie ik meer wezens. Onderaan lijken twee mensen te staan, maar als ik iets hoger ietwat anders focus lijkt er een kaal, geelgroen mannenhoofd met bril uit het bospad omhoog te komen. Er zijn er meer, kijk zelf maar!

Door de schuine blikrichting wordt de afbeelding in de breedte verdicht en daardoor komen de afbeeldingen sterker naar voren. Al gauw vraag ik mezelf af of Hippolyte Boulenger in meer van zijn schilderijen dergelijke illusies heeft verwerkt.

 

Gelukkig hangen er meer reproducties in het appartement! En, ja hoor, als ik naar het voeteneind van het bed kruip en schuin naar het schilderij op de wand boven de televisie kijk, zie ik in dat schilderij ook een verborgen afbeelding, en inderdaad nog meer! In elk geval knielt er een monnik neer bij een graf waaruit een hoofd steekt!

'Wat betekent dit? Is daar iemand zijn eigen graf aan het graven!? Hoe zou dit schilderij van Boulenger heten?'

De aflevering van de politieserie 'Bron' op tv trekt weer mijn aandacht: 'Morgenvroeg zal ik er nog eens naar kijken...'

Het wordt laat. In totaal bekijken we zeven afleveringen van 'Bron'... een beetje suf.

 

In 'La Camuche d'Hippolyte Boulenger' te Doornik: een spannende politieserie en een geheimzinnig schilderij.
In 'La Camuche d'Hippolyte Boulenger' te Doornik: een spannende politieserie en een geheimzinnig schilderij.

De volgende ochtend is mijn echtgenoot chagrijnig ervan: "Veel te laat geworden en zó verlies ik àl mijn energie!"

Ben het volkomen met hem eens, maar deze ochtend wil ik toch nog het laatste deel van de eerste serie zien. Een uur later weet ik wie de dader van de moorden is, maar de serie 'Bron' is natuurlijk niet afgelopen. Ik besef dat het mij de nodige zelfdiscipline kost om mezelf bij dit type series van het scherm los te trekken; het is zo enorm EENVOUDIG om vermaakt te worden... maar al met al erg weinig gezond.

 

In de kamer heeft de verhuurster een beschrijving van de schilder opgehangen. Hippolyte Boulenger is op 3 december 1837 in Doornik geboren. Hm, schilder Philippe-Auguste Hennequin is dan al overleden en Louis Gallait is reeds uit Doornik afgereisd. Op 4 juli 1874 sterft Hippolyte in Brussel. Even rekenen... hij is slechts 36,5 jaar oud geworden!

 

Blijkbaar is Hippolyte een van de grootste landschapsschilders van zijn tijd geweest. Weer wat geleerd! Hij wordt een van de meesterschilders van de School van Tervuren genoemd, waar hij zich heeft laten inspireren door het landschap van Wallonië. In Brussel voltooit hij zijn leertijd, maar in Parijs - waar is hij beïnvloed door de School van Barbizon - heeft hij het tekenen geleerd. Volgens de tekst bezit de schilder een krachtige persoonlijkheid, die nieuwe regels formuleert en bestaande regels overboord gooit. Al schilderend heeft hij getracht de natuurlijke schitteringen van het atmosferisch licht te vangen. Zowel in de natuur van het woud, op het Brabantse platteland als in de Maasvallei.

Van een schilderij met de naam 'Zicht op Dinant' wordt gesteld dat het meer een extreem suggestieve interpretatie is van het Maaslandschap dan een realistische weergave van de werkelijkheid. Volgens mij begrijp ik het, immers Hippolyte Boulenger neemt niet enkel het feitelijke landschap waar maar ook de energetisch magische uitstraling  ervan... en dit laatste legt hij eveneens 'verborgen' in zijn schilderijen vast. 

 

De overige informatie vermeldt dat Hippolyte zenuwziek is geweest en dat hij die ziekte met alle middelen heeft trachten te genezen. Ondanks zijn ziekte is hij toch een leider in de School van Tervuren geweest, maar in 1872 heeft hij zijn artistieke activiteiten moeten staken. Heden ten dage bevinden zijn schilderijen zich in meerdere Belgische steden in musea. 

Desgevraagd vertelt het wereldwijde web mij dat de reproductie van het bosschilderij in 'La Camuche d'Hippolyte Boulenger' de naam 'De oude Haagbeukdreef' draagt. De naam van het schilderij met de opvallende wolkenlucht laat zich nog niet kennen. Een ding is zeker: als ik weer thuis ben, ga ik me in Hippolyte Boulenger verdiepen. Ik ben ervan overtuigd dat hij een begaafd mens is geweest. Zo mooi dat hier in Doornik - waar hij is geboren - zijn uniciteit zich aan mij openbaart.  

 

We verzamelen onze spullen en keurig voor elven verlaten we het pand. Op deze maandag wil ik in Doornik nog het nodige onderzoeken en checken. Thuis heb ik op mijn mobiel reeds een waslijst van punten en vragen opgesteld. 

 

Bronnen

- Hippolyte Boulenger. Op 12 september 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hippolyte_Boulenger

 

---> 278 DE MENHIR NABIJ BOULEVARD BARA- De Energielijn van Sint-Catharina

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME