272 DOORNIK VIERT ZICHZELF

11 september 2021 - Regina Tornacum
11 september 2021 - Regina Tornacum

HET KAN VERKEREN

Thea-Warrior

 

Als ik op 11 september 2021 naar Doornik vertrek, heb ik de Openbaring van Johannes minder diepgaand geanalyseerd dan dat ik het verhaal nu, in oktober 2021, op Levendweb heb beschreven. In augustus is het globaal verkennend lezen, waarbij de Lichtstad de meeste indruk op me maakt omdat ik het Web van Energielijnen over de Aarde als Lichtstad ga zien. Dat volgens het verhaal op Aarde het huidige, fysieke, leven uiteindelijk niet meer mogelijk is, heb ik minder scherp op mijn netvlies staan als ik naar Doornik afreis. Ook niet dat de Lichtstad wordt beschouwd als bruid van Christus.

 

Het is logisch dat op Levendweb de verhalen achter mijn persoonlijke ervaringen aan lopen. In de wereld van alledag ontdek ik het een, bestudeer tegelijkertijd wat anders en verhaal ondertussen over een derde onderwerp. Soms is het een hele klus om het 'wat, waar en hoe' goed uit elkaar te houden en correct met elkaar te verbinden. Als ik duizelig word, weet ik dat ik het rustiger aan mag doen, maar eigenlijk ga ik uitermate vrolijk gedreven voort.

 

Met een lijst aandachtspunten op zak vertrek ik op zaterdag de elfde tegen het middaguur met mijn echtgenoot naar Doornik... op naar de processie. Het bezoeken van het Hôtel-de-Ville staat hoog op mijn lijstje. Volgens mij heeft Philippe-Auguste Hennequin 'Het Hemelse Jeruzalem' in zijn schilderij 'De verdediging van Doornik door Christine de Lalaing' verwerkt en daarom wil ik het originele schilderij maar wat graag in het stadhuis bekijken en fotograferen. Zeker ook omdat ik op het wereldwijde web geen enkele afbeelding van het schilderij heb kunnen vinden. Ik zal bedrogen uitkomen.

Naast enkele andere kleinere vraagstukken wil ik de turquoise energielijn buiten de Kathedraal onderzoeken. Gebogen? Twee-in-een, drie-in-een? Ik neig naar het laatste al word ik enigszins nerveus als ik daarbij denk aan de drie-eenheid God de vader, de Zoon en de Heilige Geest. Het lijkt zo gezocht! 

Als ik vrijdag de tiende met mijn vriendin Annemie over de turquoise energielijn praat, denkt zij eveneens aan een drie-in-een. We gaan het zien, ik zal het serieus onderzoeken. Als zij wat later afstemt op mijn bezoek aan Doornik wordt het volgens haar daar een vrolijke bende; zij ziet engelen met dikke buikjes lachen. Mijn serieuze kant ergert zich even; ik zal toch wel onderzoek kunnen doen!?

 

Na een voorspoedige reis parkeren we onze auto aan de noordkant van Boulevard Bara. Op het grote parkeerterrein aan de overkant bruisen en schitteren de kermisattracties. In het centrum is 'La camuche d'Hippolyte Boulenger' aan de Place Roger de le Pasture snel bereikt. Geen idee wat 'camuche' betekent. Iets als kluis, vluchthaven of 'holletje'.

Het installeren gaat snel want voor twee nachten hebben we nauwelijks iets bij ons en dan is het 'op voor koffie' de stad in. Via de Kathedraal wandelen we naar het Toeristenbureau om informatie over de Grote Processie bijeen te sprokkelen. Als ik verneem dat er de stad vier dagen in festiviteiten is ondergedompeld en er meerdere optochten zijn, vermoed ik vaag dat onderzoek doen weleens aardig in het honderd kan lopen. Als een stad zich viert wat moet ik dan? Schakelen en gewoon meevieren... ervaren dat het leven een geschenk is.

 

Voor het verlangde bakje koffie met wat lekkers wandelen we naar 'Le Pinacle'. Het blijkt dat aan het eind van de Vieux Marché aux Poteries - naast het Belfort - een vrolijke bijeenkomst wordt gehouden. Het lijkt de feestelijke inkomst van stadsreuzin 'Koningin Doornik' te zijn. Ze wiegt heen en weer en danst in het rond terwijl in rood-met-wit geklede notabelen naar cabareteske liederen en toespraken luisteren. In haar vuurrode kleed ziet Koningin Doornik er fantastisch uit. Haar blauwe mantel is versierd met gouden fleurs-de-lis. Op haar borst pronkt de witte toren uit het wapen van Doornik. Kroon en scepter ontbreken evenmin. In haar linkerhand houdt ze een door haar ondertekend charter met de tekst 'La Confiance' ofwel 'Het Vertrouwen' vastTerwijl de omgeving resoneert door het gebeier van grote klokken in de Kathedraal, genieten wij in de nabijheid van de Heilige Lucas en de Madonna van koffie met slagroom. 

 

Op veel plekken in de stad wordt in het kader van de 33ste dagen van het Patrimoine (het Erfgoed) aandacht besteed aan de nalatenschap van vrouwen. De folder 'Femmes et Patrimoine' van het Toeristenbureau biedt een programma met voor elk wat wils, te veel om op te noemen. Wat een actieve stad! De stoere prinses Christine de Lalaing - het standbeeld op de Grote Markt - siert het folderfront. Voor het vrouwelijk deel van de wereld lijkt er in positieve zin ècht iets aan het veranderen te zijn.