254 WERKZAAMHEDEN IN DE KATHEDRAAL

25 juli 2021 Tournai Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
25 juli 2021 Tournai Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

EEN MAN KIJKT OMLAAG

Thea-Warrior

 

Op zondag 25 juli 2021 gaat de autorit voorspoedig, maar met alle noodzakelijke pauzes zijn we na tienen in Tournai. Als we de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal binnenwandelen, moeten we even wachten. De mis van tien uur is net afgelopen; bisschop Harpigny verlaat de viering. Zal het ooit wennen? Al die mensen met mondkapjes tegen het coronavirus? 

 

In het kader van de restauratie zijn het noordelijk transept, de noordelijke kooromgang en het koor nog afgesloten. Bij navraag vertelt een jonge kosteres, die na de mis voor de kelken en andere misbenodigdheden zorgt, dat de schilderijen uit de kooromgang in houten kratten in de kelder staan: "Goed opgeborgen."

Vandaag behoort een kleurenfoto van 'Christus geneest de blindgeborene', het schilderij van Louis Gallait, dus tot de onmogelijkheden. Naast het doksaal kan ik de troosteloze ruimte van de noordelijke kooromgang fotograferen. Ik sta bovenop de gele energielijn, de Madonnalijn die schuin door de noordelijke koorgang loopt en naar buiten gaat waar de absis begint. Eh, het midden van de lijn gaat daar naar buiten.

 

Waar ik sta kan ik het deel van het noordelijk transept met de ACHT- of TIENSTRALENSTER, het kruispunt van de vier horizontale energielijnen, ook fotograferen. Het centrum van de energielijnen ligt rechtsachter een donkere vlek (een gat!?) in de kathedraalvloer. Er staan twee stoelen bij.

 

 

Al doende en vanwege dat gat in de vloer vraag ik me af waar hier in de Kathedraal in 2006 de lichamen van de bisschoppen Boudewijn I en Radboud II zijn gevonden. Ze zijn gestorven in 1068 en 1098, en 'mijn' Ailbertus d'Antoing is geboren onder het bewind van de eerste en heeft onder en met de tweede - die in 1092 de Pestprocessie heeft ingesteld - gewerkt.

 

Via het wereldwijde web (kro-ncrv.nl) weet ik dat beide bisschoppen zijn herbegraven. Inderdaad, ik kruip regelmatig rond op dat web. Maar goed, afgelopen 9 mei is in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gevierd dat de Kathedraal 850 jaar geleden is gewijd. Bisschop Guy Harpigny heeft toen aan het eind van de pontificale hoogmis de stoffelijke resten van beide heren, verzameld in twee eenvoudige houten kisten, gezegend. Enkele dagen daarna zijn deze kisten bijgezet in een grafkelder in het gotisch koor... naast het stoffelijk overschot van de in 1872 gestorven bisschop Gaspard-Joseph Labis. Jawel, van 'mijn' bisschop Labis, van de bisschop die de Rosace aan de Kathedraal heeft geschonken, en die daar destijds clandestien is begraven! Voor mij is het echt genieten om 'al deze bekenden van me' op deze manier bij elkaar tegen te komen.

We wandelen nog wat rond.Ik praat met een vrijwilliger en vertel over mijn website levendweb.nl. Doe ik daar goed aan!? Soms ervaar ik zendingsdrang!

 

 

Ik zoek mijn echtgenoot weer op en samen zoeken we naar een kapiteel dat bestaat uit een man die naar beneden tuimelt. Volgens Mariage (2014) een vallende man. In de zuidelijk zijbeuk van het schip dicht bij het zuidelijk transept ontdekt mijn man het romaanse kapiteel met het bijzondere figuurtje. Schattig!

Terwijl ik een foto van de pilaar met het kapiteel neem, hoor ik: "Recht van onderen."

Ik druk me bijna tegen de pilaar aan om een foto van onderaf te nemen.

Nu pas, eind augustus 2021, bekijk ik de foto goed. Wat heeft hij in zijn linkerhand? Een vis èn een kleine mens (een ziel)? Het is geen eerbetoon aan een bouwmeester die naar beneden is gevallen. Is het een apostel? Is het visser Simon Petrus waartegen Jezus (Lucas 5: 10) heeft gezegd: "Vrees niet; van nu aan zult gij mensen vangen."?

Ja, dit ludieke kapiteel kan een afbeelding van de apostel Petrus zijn, maar zoals het figuurtje omlaag kijkt, kan het net zo goed Jezus verbeelden, die kijkt of het al tijd is om terug te gaan; om terug te komen op Aarde!

 

Als ik de foto van onderaf heb gemaakt, herinner ik me opeens de woorden van mijn vriendin Annemie van enkele weken terug nadat we uren gezellig met zijn tweeën in Nijmegen op ons geliefde terras over onze belevenissen hebben zitten kletsen: "Op de verticale energielijn zul je iets bijzonders meemaken... ik hoor het nù."

'Inderdaad, afstemmen op de verticale energielijn... dat kan ik in deze twee dagen in Tournai óók ondernemen; dat is vast de bedoeling om te doen, maar... ... ... eerst even uitrusten.'

Op weg naar buiten, voor een pauze op de Place du Vieux-Marché-aux-Poteries, op het Plein van de Oude-Aardewerkmarkt, zie ik dat de afbeelding van 'Het Heilige Jeruzalem' (jammer, jammer, jammer, maar ja... toch goed...) uit voorzorg achter houten platen is verborgen.

 

Bronnen

- Herbegraven bisschoppen in Tournai. 

Op 24 augustus 2021 van https://kro-ncrv.nl/twee-bisschoppen-van-doornik-herbegraven

- Mariage, F. (2014). Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik. N. Plouvier - Maison du Tourisme de la Wallonie picarde.

- Lukas 5: 10 - Visser Petrus. Op 30 augustus 2021 van https://www.statenvertaling.net/bijbel/luka/5.html

 

---> 255 DE VERTICALE ENERGIELIJN - Een Gouden Mandorla

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME