248 GENEZING VAN DE BLINDGEBORENE

EEN SCHILDERIJ DOOR LOUIS GALLAIT

Thea-Warrior

 

Het wereldwijde web levert geen kleurenfoto op van het schilderij Guérison de l'aveugle-né/ De genezing van de blindgeborene. De info over schilder Louis Gallait is ook minimaal, maar het web biedt - in het Frans - wel een boek aan: Louis Gallait (1810-1887) - La Gloire d'un Romantique (De Glorie van een Romanticus).

Schrijver is Serge Le Bailly de Tilleghem en omdat ik via dit boek waarschijnlijk meer te weten kan komen, schaf ik het me opgewekt aan. Op zich weer een aardige klus erbij, nou ja, gewoon dapper doorgaan. Het schilderij blijkt behoorlijk groot te zijn: het meet 164 bij 214 centimeter.

 

Op zoek naar een afbeelding van de sluitsteen met het Hemelse Jeruzalem struin ik door de fototheek van het KIK, en dan blijkt dat op een foto van een sierhek van een kapel (Clôture de Chapelle) in de noordelijke kooromgang van de Kathedraal het schilderij van Jezus met de blindgeborene gedeeltelijk is afgebeeld. Daar heeft het dus gehangen!

Aan de onderkant, lager dan de gevouwen handen van de blindgeborene, lijkt het doek behoorlijk beschadigd en gerepareerd te zijn. Inderdaad, een houten drager van een schilderij kan krimpen, terwijl een schilderdoek gemakkelijk kan vervormen of worden beschadigd. Het maakt het spannend om de energielijnen in te tekenen.

 

Maar nu? Waar te beginnen? Dit nieuwe schilderij met zijn historisch-religieuze onderwerp overdondert me, ben ook nog moe. Evangelist Johannes vertelt over het gebeuren. 

Terwijl ik zo bezig ben, bedenk ik dat de restauratie van de Cathédrale Notre-Dame ondertussen vergevorderd moet zijn: 'Zou ik al rondom het koor kunnen wandelen? Zou het schilderij er alweer hangen? Misschien kan ik er de kleuren bewonderen... en het schilderij èn het Hemelse Jeruzalem in het zuidelijk transept èn de sluitsteen fotograferen... of misschien hangt het schilderij nu in de Schatkamer...'

Het wereldwijde web leert me dat het Museum voor Schone Kunsten van Doornik schilderijen van Louis Gallait en Rogier van der Weyden in bezit heeft. Volgens het wereldwijde web hangt het schilderij 'De Pest van Doornik' in het Museum. 

 

Ik hou het niet meer uit... met de internationale QR-code op de CoronaCheck-app op naar Doornik in België. Reserveren en betalen: twee dagen - één nachtje - moet genoeg zijn. Ondertussen teken ik het energielijnenpatroon van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik alvast op het schilderij in. Verrassing!

 

Bronnen

- Afbeelding 'Guérison de l'aveugle-né'.  Fotograaf Jacques Declercq, IRPA (1988). Publiek domein, objectnummer 10039902, clichénummer N007794. Op 18 juli 2021 van http://balat.kikirpa.be/object/10039902

- Afbeelding 'Clôture de Chapelle (grille)' - Sierhek in de noordelijke kooromgang van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Fotograaf onbekend, IRPA (1978). Publiek domein, objectnummer 10060458, clichénummer M265077.

Op 19 juli 2021 van http://balat.kikirpa.be/object/10060458

 

Linken

---> 'Clôture de chapelle (grille) - sierhek - fototheek Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

---> 'Guérison de l'aveugle-né' - fototheek Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

 

---> 249 DE VIERDE VERSLEUTELING - Louis Gallait in Actie

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME