225 ALS EEN BOEMERANG

Doornik Cathédrale Notre Dame - de Madonna en de Energielijnen
Doornik Cathédrale Notre Dame - de Madonna en de Energielijnen

HOEKEN EN VLEUGELS

Thea-Warrior

 

Nu ik de Ontsleuteling ken, is het maandagmiddag 17 mei 2021 eenvoudig het Energielijnenpatroon uit de Kathedraal op de Madonna in de Rosace te projecteren... ik heb de te tekenen hoeken gevonden!

 

Zonder kant en klare theorie om toe te passen is het een verrassende onderzoeksweg geweest. Vol vertrouwen heb ik mezelf overgegeven aan de inspiratie van de Engelen en ben ik de weg gegaan. Stapsgewijs hebben Zij mij meer inzichten geschonken, en uiteindelijk blijkt in het eerste chaotische geheel een eenvoudige Ontsleuteling aanwezig. Het-vertrouwen-houden is op zich een aardige beproeving.

 

Ben ik er nu? Eigenlijk wel; ik heb mijn doel behaald; de ontwerpers van het roosvenster hebben kennis gehad van het energielijnenpatroon in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik, maar ik geloof dat ik nog wat draadjes kan afhechten.

Op zaterdag 22 mei bekijk ik op het wereldwijde web de aflevering van 'Lachen om Home-Video's' van 8 mei 2021 opnieuw. Wat heeft presentatrice Airen Mylene precies gezegd toen het woord 'boemerang' trillend het Heelal in vloog?

Airen zegt: "Het is niet zeker waar de boemerang oorspronkelijk vandaan komt. Men zegt meestal Australië, maar ze zijn ook gevonden bij opgravingen in Egypte en, jawel, in Velzen Noord Holland. Daar groeven ze er een op uit 500 voor Christus. Hoe dan ook tegenwoordig worden ze niet zo vaak meer gebruikt. Het boemerangeffect is er nog wel."

 

Ik zoek verder op het wereldwijde web. Het web vertelt dat een boemerang een krom gebogen voorwerp is, meestal van hout, dat na het wegwerpen weer kan terugkomen. Essentieel is tevens dat het een plat voorwerp is. De bovenkant is aan de zijkanten iets bol, de onderkant is plat. De meest bekende vorm heeft als het ware twee vleugels!

Nu ik de Ontsleuteling heb gevonden, is me duidelijk waarom op 8 mei het woord 'boemerang' door mij en mijn omgeving galmt; het betreft de specifieke boven- en onderkant van dit voorwerp. Wentelen of draaien en terugkeren heeft er minder, maar tegelijkertijd ook weer wel mee te maken; een boemerang wentelt en wordt vrijwel rechtopstaand weggegooid... een hint naar de z-as in het roosvenster.

 

In de eerste oplossing bevindt sterrenbeeld Weegschaal zich in het uiteinde van de ene vleugel en sterrenbeeld Tweelingen in het uiteinde van de andere vleugel. Zeg dat dit de bovenkant van een boemerang is. In de oplossing met het Z-venster bevinden de sterrenbeelden zich ook in de vleugels, maar dan wordt de concrete boemerang van de andere kant getoond. Zeg maar dat dan de onderkant van de boemerang wordt gezien: Tweelingen en Weegschaal omgewisseld.

Dit is het: in de Ontsleuteling wordt de boven- en onderkant van de vorm van een boemerang getoond. De reeds eerder aangehaalde 'Twee' kom weer naar voren: zo boven, zo beneden... zo voor, zo achter.

 

Het wereldwijd web specificeert het jaartal van de in Velzen opgegraven boemerang: uit het jaar 470 voor Christus! Ik neem aan dit jaartal aan de hand van de jaarringen in het hout is vastgesteld. Net een goed boek over gelezen: 'Wat bomen ons vertellen - Een geschiedenis van de wereld in jaarringen' van Valerie Trouet (2020).

Ik houd van synchroniciteit! Terwijl ik het boek opensla om hier op Levendweb het juiste jaartal te noteren, lees ik de tekst welke Valerie heeft geschreven bij de namen van de personen aan wie ze het boek opdraagt. Kan het niet laten; hierover moet ik verhalen:

 

     Instructies voor het leven

     Let goed op.

     Wees verbaasd.

     Vertel erover.

     Mary Oliver (1935-2019)

 

Genoemde boemerang van Velzen is overigens te bezichtigen in het Museum van Oudheden in Leiden. Het wereldwijde web vertelt dat boemerangs eigenlijk niet voor de jacht maar eerder als bijzonderheid zijn gebruikt... om indruk te maken op andere stammen. Prehistorische grottekeningen zouden aantonen dat ze gebruikt zijn om in traditionele dansen luchtgeesten te vangen, die - eenmaal gevangen - in rituelen een specifieke rol dienden te vervullen.  

 

Bronnen

- Boemerang. Op 22 mei 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Boemerang

- Lachen om Home Video's - aflevering 16 - zaterdag 8 mei 2021.

Op 8 en 22 mei 2021 van https://www.kijk.nl/programmas/lachen-om-home-videos/zPxfsxBjo6a/seizoen/176708136401/afleveringen/video/empty_episode-lachen-om-home-videos-s2021-e16-2021-05-08/5jILloNcRxd

- Trouet, V. (2020). Wat bomen ons vertellen - Een geschiedenis van de wereld in jaarringen. Tielt: Lannoo.

 

---> 226 NAAMGEVING - Mooisterk

---> LIEFDE 2020 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME