220 STAP VOOR STAP

Op weg naar het onbekende doel met geschikte instrumenten.
Op weg naar het onbekende doel met geschikte instrumenten.

LEREN LOSLATEN

Thea-Warrior

 

Helpen de Engelen? Ja, vrij vlot volgt er een verrassend moment. Gewikkeld in mijn blauwe Lapse deken hang ik een beetje duf in mijn stoel voor de televisie. Ik ben aan het zappen om te zien welke films er rond half negen beginnen. De corona-avondklok geldt nog, normaliter puzzel ik 's avonds wat op mijn telefoon of lees een boek. Ondertussen kijk ik met een half oog tv, behalve als het een boeiende film is die mijn aandacht weet te trekken. 

Al zappend trekt in beeld een scene uit een film voorbij: Lara Croft... een gouden schijfje wordt uit een versierde, platte ring gehaald, waarop een groot licht uit de opening gaat schijnen. 

 

Omdat ik er pas een heb gezien, heb ik echt geen zin om deze avond weer een film over heldin Lara Croft te bekijken. De rijke en intelligente Lara is (w-)aardig, maar haar onkwetsbaarheid is irreëel, daar krijg ik de kriebels van. Echter... op het moment dat ik het beeld van het gouden rondje in de platte, versierde, schijfring zie en er in de film een licht gaat schijnen, vult mijn woonkamer zich met goudkleurig etherisch licht. Ik ben zo duf dat ik, ondanks dit gegeven, de film niet bekijk.

In mijn dromen van de nachten erop komen ring, schijf en licht echter telkens terug: 'Draaien!? De Rosace draaien?'

Er blijken meerdere films over Lara Croft op tv te zijn geweest, daarom zoek ik op 4 mei aan de hand van het tv-gidsje uit op welke dag het Licht mijn woonkamer heeft gevuld. Welke film is het geweest?

 

Er bestaan blijkbaar drie films over Lara Croft. Op maandagavond 26 april 2021 hebben mijn man en ik de film 'Tomb Raider' uit 2018 bekeken. Alicia Vikander speelt hierin Lara Croft. Deze film heeft ons wel degelijk geboeid. Mij in elk geval omdat de film vragen oproept als 'Waarom zijn mens-onmogelijke acties zo aantrekkelijk voor anderen?'

Het spreekt me aan dat een vrouw de hoofdrol bezet... ik kan de heldin waarderen. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is Lara Croft blijkbaar reeds een fenomeen in de game-wereld. Mogelijk kunnen mensen daadwerkelijk leren van gamen - iets met snel kunnen kiezen en overzicht houden bijvoorbeeld -  maar eerlijk gezegd heb ik in mijn leven geen tijd besteed aan het spelen van games

Op tv blijkt er een Lara-Croft-cyclus te zijn geweest, met op dinsdag 27 april de film 'Lara Croft Tomb Raider' uit 2001 en op 28 april 'Lara Croft Tomb Raider - The Cradle of Life' uit 2003. In deze twee films speelt Angelina Jolie de hoofdrol. Ik zoek naar beelden op het wereldwijde web om te ontdekken in welke film de ring-met-schijf voorkomt, maar krijg onvoldoende zekerheid. Het enige dat het web mij biedt zijn spotgoedkope dvd's van beide films. 

 

'Teken de hoeken' luidt de opdracht van de Engelen, en dus teken ik in de dagen na 27 april 2021 in het programma PowerPoint tientallen keren de energielijnen op het roosvenster in. Steeds vanuit een ander perspectief: van boven gezien, van onder, van links, van rechts, vanuit het westen, vanuit het oosten.

'Waar moet ik beginnen? Wat is de juiste uitgangspositie?'

Het tekenen in het roosvenster gaat me steeds meer tegenstaan; op de een of andere manier dien ik de Rosace naar het energielijnenpatroon in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te brengen.

'Wat is het verschil?'

 

Dus probeer ik me enkel op de energielijnen te richten, haal mijn geodriehoek en kleurpotloden weer tevoorschijn en ga aan de slag. Regelmatig gaat het fout; een lijn in een verkeerd kwadrant, een verkeerde hoek, windrichtingen op de verkeerde plek. Ik geneer me bijna voor mezelf als ik vanwege een fout weer een ruitjespapier kan verscheuren. Het fouten-summum geschiedt op zondagochtend 2 mei 2021 als ik op Levendweb een tekst publiceer waarin staat dat 'de Gulden Snede' in het patroon van de energielijnen is herkennen. Als ik tijdens een fietstocht op de betreffende zondagmiddag mijn man over de tekstinhoud vertel, begint het me ineens te dagen dat ik er hier wel heel erg ver naast zit! Weer thuis kruip ik vliegensvlug achter het beeldscherm; ik weet niet hoe snel ik deze tekst van Levendweb moet verwijderen.

 

Al tekenend word ik duizelig van het gedraai op het papier, want ik stem me iedere keer wel af op de energie van de energielijnen. Als het erg botst in mijn hoofd ga ik maar weer ontspannen.

De Engelen blijven rustig zeggen: "Teken de hoeken."

 

Ergens doe ik iets goed, want ik hoor ook: "Je bent op de goede weg."

Het lijkt trouwens of dit laatste meer over mijn ontspannen gaat! Alsof dat iets is dat ik in mijn leven meer mag oefenen!

Uiteindelijk lukt het me om vanuit vier verschillende standpunten de energielijnen op papier te krijgen. 

 

Afhankelijk van de kijkpositie ligt de driehoek GEEL-WIT-BLAUW in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik op papier in een ander kwadrant. Een prachtig gezicht, maar hoe kan ik hieruit kiezen? Gewoon alles uitproberen? De kijkpositie van Boven en vanuit het Oosten gezien, lijkt me wel wat. Enerzijds vanwege de flitsen die ik zie als ik 's ochtends ontwaak: de energielijnen - de gelijkzijdige driehoek - ligt in het tweede en derde kwadrant... maar waar ligt de Energielijnen-STER? In het centrum van het roosvenster? Op het Aardbolletje met de Vlam? Ik vraag het me af... er zit beweging in de beelden. 

Anderzijds is de kijkpositie van Boven èn vanuit het Oosten aantrekkelijk vanwege de bel in het roosvenster, want deze staat aan de zuidkant van het roosvenster en is omhoog gericht. Het moet welhaast een hint van de ontwerpers van de Rosace zijn, want de gelijkzijdige driehoek gelijkt beslist een luidende bel: ding-dong! De Blauwe lijn vormt zowel handvat als klepel. Het zal zich uitwijzen. Hoe luidt het spreekwoord ook weer... de bel horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt!?

 

Als de tekeningen af zijn, besef ik dat ik het mooi heb uitgewerkt, maar dat de STER niet centraal in de Kathedraal ligt. ondanks mijn huiver zal ik echt naar de plattegrond toe moeten. Voor mijn geestesoog doemen vragen en problemen op. Allereerst de vraag in hoeverre de afmetingen van de plattegronden uit het boekje van Florian Mariage (2014) met de naam ONZE-LIEVE-VROUWEKATHEDRAAL VAN DOORNIK met de werkelijkheid overeenkomen.

Daarenboven staat op het donkere plan - de plattegrond met de structuren die tijdens de opgravingen zijn aangetroffen - veel extra informatie. Als ik daarop de energielijnen inteken en combineer met het roosvenster levert deze plattegrond chaos op: een wirwar aan kleurige beelden. Ach, en dan zit er ook nog een vertekening in de foto van het ronde roosvenster doordat ik de foto vanaf de viering heb gefotografeerd.

 

De zelfopdracht luidt.... 'Ontspannen Thea... laat los.' 

 

Bronnen

- Leffring A, Looijestijn, E. (2021). VPRO GIDS - week 17 van 24 t/m 30 april. Uitgever Hugo Blom.

 

---> 221 OPTIMALISEREN VAN HET MATERIAAL - Zoeken naar het Feitelijke en Ware

---> LIEFDE 2020 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME