211 LA CATHÉDRALE NOTRE-DAME DE TOURNAI

WOORDEN SCHIETEN TEKORT

Thea-Warrior

 

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal toont zich in een ongelooflijke schoonheid. De Heilige-Geestkapel - bekroond met haar elegante, groenkoperen lichtkoepel - wordt volledig ingesloten door de bebouwing.  Ik kijk mijn ogen uit. Het hoogteverschil van tien meter tussen het romaanse schip en het 36 meter hoge gotische koor is wel duidelijk. Onder de dakrand van het transept druipen de boogjes van de spitsboogarcade mooi naar beneden. Overal subtiele goudkleurige accenten. In de Bidkapel op de begane grond staan de twee enorme glas-in-loodramen, waarin bisschop Labis zo mooi is vereeuwigd, gebroederlijk naast elkaar. Aan het eind van het koordak met zijn kantvormige nokversiering bazuint een eenzame engel  glorieuze klanken de hemel in.

 

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft een lengte van 134 meter - de ronding op de foto wordt veroorzaakt door de opname!
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft een lengte van 134 meter - de ronding op de foto wordt veroorzaakt door de opname!

Vanaf het Belfort is het roosvenster van de westgevel natuurlijk niet te zien. In de hoek van de bisschoppelijke paleistuin kan de ronde, rode bakstenen traptoren per direct fungeren als prinsessentoren in meerdere sprookjes. Rondkijkend kent Doornik nog veel kerken waarin ik geen voet heb binnengezet. Hoeft ook niet voor mijn queeste, maar toch.