186 YAXCHILÁN

Mexico Frontera-Corozal - Rio Usumacinta - lancha's naar Yaxchilan
Mexico Frontera-Corozal - Rio Usumacinta - lancha's naar Yaxchilan

EEN FANTASTISCHE ERVARING

Thea-Warrior

 

In Frontera-Corozal stappen we in een lancha die ons na een anderhalf uur durende tocht over de Rio Usumacinta, de Rivier van de Heilige Aap, in Yaxchilán aan de oever zet. 

Weg bij de vele toeristen - die de sfeer onrustig maken - wandelen we omhoog naar het kleine tempelcomplex. Het is er inderdaad rustig en vrijwel direct herken ik een ruimte als 'mijn' slaapkamer - de slaapkamer van Bird-Jaguar. Het is een klein hokje en er zit nog wat verf op de muren. 

 

Op de drempel van het huisje baken ik mijn ruimte af met vier vriendschapsarmbandjes (rood, geel, wit en zwart) - die ik gisteren heb gekocht in San Christobal de las Casas.

Reizen in de Andere Werelden gebeurt niet. Ik bedank God voor alles en met name dat ik nu op deze plek mag zijn, waar ik ik-Jaguar en ik-Bird-Jaguar heb mogen zijn. Als ik mag bijdragen aan de vrede in de wereld... dan graag.

 

Terwijl ik in de deuropening zit, moet ik denken aan het boek 'A Forest of Kings - The Untold Story of The Ancient Maya' van Linda Schele en David Freidel (1990), dat ik in de voorafgaande maanden thuis gelezen heb. Volgens hen heeft Koning Bird-Jaguar - waarschijnlijk tijdens een waterramp - zijn hele staf mensen verloren. Waren ze op oorlogspad? Waren ze bezig met een vredesmissie? Rampen hebben blijkbaar altijd bestaan.

Bird-Jaguar staat voor de taak zijn staf te vervangen. Normaal komen daarvoor enkel de jongeren van adellijke families in aanmerking, maar zij zijn echter allemaal dood. Dus recrueert hij jongeren uit gewone families, jongeren 'die iets kunnen', jongeren die normaliter nooit voor zo'n positie in aanmerking zouden zijn gekomen. Volgens Schele en Freidel (1990) heeft het handelen van Koning Bird-Jaguar een revolutie in de sociale samenleving betekend.

 

Ik voel het in mijn hart als ik afscheid neem van dit 'thuis'. Met rode hoofden in de beklemmend vochtige atmosfeer klimmen Aad en ik nog hoger naar het kleine zuidelijke tempelcomplex, waar Aad mij fotografeert op een prachtige steen. Het is net een medicijnwiel. Is het een speelsteen geweest? Gebruikt om te voorspellen of af te stemmen?

 

Bird-Jaguar
Bird-Jaguar

 

Terwijl de apen hoog in de bomen brullen, dalen we af naar de grote Acropolis. Links en rechts maak ik foto's onder andere een van mijn vader Shield-Jaguar en mij-Bird-Jaguar op het moment van de troonsoverdracht.

 

In de tempels zijn genoeg smalle spleten. Hier heb ik-Jaguar inderdaad kleintjes groot kunnen brengen. Aan het eind van een veld zie ik een soort grote muis of cavia op heel dunne hoge pootjes over het gras lopen... goed voedsel voor een jaguar.

 

Desgevraagd poseert Aad bij de wortels van een enorme boom. De trappen naar het grote tempelcomplex vormen van beneden gezien 'een ladder naar de Hemel'. Grappig, een stèle lijkt 'een poortdeur op de ladder' te zijn.

 

Dan is het alweer tijd om terug te varen naar Frontera Corozal. We verblijven in een kleurig ecohotel: Escudo Jaguar ofwel 'Het Schild van de Jaguar'. Aad redt een boomkikker uit de badkamer en 's avonds zie ik tijdens een avondwandeling voor het eerst van mijn leven een massa schitterende vuurvliegjes. In het huisje zit tussen muur en dakrand een open spleet, waardoor hagedissen naar binnen kunnen. Gevaarlijk zijn ze niet; ze eten muggen, maar vreemd is het geritsel wel. Met op de achtergrond een groot krekelkoor is het romantisch slapen. Als later in deze tropische nacht de regen met bakken uit de hemel valt, zwijgt het koor.

 

Bronnen

- Schele, L. en Freidel D. (1990). A Forest of Kings - The Untold Story of The Ancient Maya. New York: Quill.

 

---> 187 HET KAN VERKEREN - Onenigheid

---> LIEFDE 2020 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME