179 ANTIGUA

Antigua - Parque Central - De Fontein met de Sirenen.
Antigua - Parque Central - De Fontein met de Sirenen.

DE VOORMALIGE HOOFDSTAD

Thea-Warrior

 

In Antigua checken we in bij Posada Los Bucaros, een schoon, opgeruimd verblijf. Eerlijk: toch een verademing.

 

In de namiddag wandelen we over de met keien bestrate straatjes door het kleurige, overzichtelijke, aangeveegde stadje. Het Centrale Park bezit een grote fontein met sirenen met sproeiende borsten. De grote kathedraal is gewijd aan Sint Jozef, en natuurlijk is er een Maya-markt. Op deze markt is de sfeer beslist anders dan in Palin: verkoopsters reageren wat vijandig en afwerend. Toeristen brengen blijkbaar niet enkel het goede. Misschien is het te veel kijken en te weinig kopen. Als mankerende elektrische bedrading leidt tot een kleine brand wordt de sfeer zelfs grimmig. Ik vraag me af wat voor kleurigs in de plastic zakjes zit. Allemaal voor het kerststalletje? Vandaag de dag weet ik dat het gekleurd zaagsel is dat gebruikt wordt om versieringen op de grond aan te brengen: feestelijke zaagselschilderijen. Een van de marktvrouwen heeft groene handen van de verf. De vrouwen zijn zeker schoon op de omgeving. Met een soort kwast stoft een van hen de kleurige slingers af.

 

Volgens het wereldwijde web is de voormalige hoofdstad in 1543 als Santiago de los Caballeros (Sint-Jacob van de Ridders) door de Spaanse veroveraars gesticht. De nieuwe stad wordt geteisterd door epidemieën (de pest) en aardbevingen. In 1773 legt een enorme aardbeving de stad in een puin. Gevolg hiervan is dat in 1776 de hoofdstad officieel naar een meer oostelijk gelegen plek wordt verplaatst: Guatemala-Stad. Santiago de los Caballeros krijgt een nieuwe naam 'La Antigua Guatemala' - het oude Guatemala. De naam 'Guatemala' is van indiaanse oorsprong, maar over de betekenis wordt gediscussieerd; het kan zowel 'land van de vele bomen' alsook 'bergen van opspuitend water' betekenen. Het laatste verwijst natuurlijk naar de vulkanen. Stel je voor dat er een kratermeer uitbarst!

 

Op woensdag 24 december 2003 word ik helemaal 49 jaar. Rondreizen in Guatemala is een aardig verjaardagscadeau. Mijn man en ik wandelen door de hete straten van Antigua. Het stadje bezit prachtig versierde gebouwen, zoals de geel met witte Iglesia de la Merced. Hoe vertaal ik dat? Kerk van de Vergiffenis, de Genade, het Mededogen, de Barmhartigheid? Kiezen staat vrij. Overal treffen we enorme ruïnes: ingestorte kerkgebouwen en kloosters. Een mooie poort overwelft een straat, het is de Santa Catharinaboog uit de zeventiende eeuw.

Het zonlicht is scherp, ik heb er last van. Om me te beschermen tegen de zonnestralen sla ik een shawl rond mijn hoofd.  Een werkende vulkaan torent hoog boven Antigua uit en rookt een beetje. Is dit de Volcán de Fuego? De Vuurvulkaan? Of is het de werkende Pacaya? De geschiedenis in acht genomen, vind ik die rook wel een beetje eng. 

 

In het klooster van Las Capucinas lijkt mijn Warrior-symbool in een steen gebeiteld: een kruis met vier vervaarlijke punten. De naar het centrum hangend blaadjes moeten eigenlijk naar binnen gevouwen worden. Nu in 2021 weet ik dat dit teken bij de minderbroeders kapucijnen hoort. Feitelijk heeft mijn symbool zes armen; naar boven en beneden ook nog van die enge 'Franse lelies'. Het teken hoort bij mijn naam Thea-Warrior-in-All-Directions-in-Every-Direction.   

Bij mijn symbool horen armgebaren. Bij 'in-All-Directions' gaan mijn armen omhoog in een cirkel rond mijn hoofd, bovenaan zijn mijn handpalmen naar de Aarde gericht. Bij 'in-Every- Direction' gaan de gebogen armen wat opzij, met de handpalmen naar voren en de vingers gespreid. In de eindstand vormen benen, lijf samen met armen en hoofd een soort drietand: een zegenend gebaar richting Moeder Aarde.

 

In de namiddag gaat de rondreis alweer verder, met een busje naar Panajachel aan het Heilig Meer van Atitlán. Volgens het wereldwijde web ligt dit dorp hoog: op 1597 meter. Het Meer Atitlán is een kratermeer: twaalf kilometer lang en op het diepste punt 340 meter diep. Het Heilig Meer wordt omringd door drie vulkanen - Atitlán, San Pedro en Toliman - en twaalf dorpen. Verscheidene daarvan zijn vernoemd naar een van de twaalf apostelen. 

 

Op het beveiligde, parkachtige, terrein van 'Rancho Grande Inn' blijkt een vrijstaand huisje ons onderkomen te zijn.

Terwijl Aad ontspannen leest, struin ik door het park, en vind er een hartvormig zaadje, een alleraardigst cadeau van Moeder Natuur.

 

Bronnen

- Antigua Guatemala. Op 14 februari 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Antigua_Guatemala_(plaats)

- Arco de Santa Catalina. Op 15 februari 2021 van https://en.wikipedia.org/wiki/Arco_de_Santa_Catalina

- Guatemala betekenis. Op 15 februari 2021 van https://www.vakantiearena.nl/guatemala

- Meer van Atitlán. Op 14 februari 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Meer_van_Atitlán

- Panajachel. Op 14 februari 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Panajachel

 

---> 180 HET HEILIG MEER ATITLÁN - Rondwandeling op Eerste Kerstdag

---> LIEFDE 2020 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME