119 HERSENKRAKER

SLANGENDRAGER - Alexander Jamieson (1822). Celestial Altas Plate 9. United States Naval Observatory Library. Public Domain.
SLANGENDRAGER - Alexander Jamieson (1822). Celestial Altas Plate 9. United States Naval Observatory Library. Public Domain.

TERUG NAAR DE MIDDELBARE SCHOOL

Thea-Warrior

 

Zoekend naar de versleuteling in Groene Gekroonde Slang (GGS) probeer ik de beweging, die de GGS op de gewelfschildering boven het priesterkoor van de Abdijkerk maakt, om te zetten in een beweging enkel in de Hemel en idem op Aarde.

Een frustratie van de middelbare school - dat ik een opgave over krachten die op de Aarde inwerken niet tot een goed einde weet te brengen, zelfs niet nadat het me door een medeleerling is uitgelegd - speelt me parten. Ergens geloof ik heilig dat ik 'in de herkansing' zit. Wat eufoor ga ik aan de slag. Ondertussen lees ik prachtige boeken, luister naar hartstrelende liederen van Herrad von Landsberg, en ontdek ik schoonheid op het wereldwijde web.

 

Bijvoorbeeld de schitterende afbeelding van Ophiuchus, de Slangendrager, die het sterrenbeeld Serpent in tweeën deelt. Door Slangendrager is Slang het enige sterrenbeeld dat uit twee delen bestaat: Serpent cauda (staart) en Serpent caput (hoofd). Ophiuchus is niet opgenomen in de dierenriem; hoewel volgens het wereldwijde web de schijnbare zonneweg (de ecliptica) wel door dit sterrenbeeld loopt. Vanaf de Aarde gezien gaat de Zon wel degelijk door Slangendrager en derhalve vormt Ophiuchus volgens sommigen het dertiende dierenriemteken. Hebben de heren van Rolduc de sterrenbeelden van Ophiuchus en Serpent gekend? Of is het enkel een soort bevestiging voor mij en heeft de GGS er bitter weinig mee te maken? Waarom hebben ze eigenlijk voor een afbeelding van een gekroonde groene slang in het koorgewelf gekozen? Ze moeten hebben geweten van de Verticale Energiezuil... het moet wel!

 

Geo-driehoek, liniaal en passer zijn ondertussen van hun rustplekken gekomen. De laatste is meer dan vijftig jaar oud. Ik weet nog hoe verguld ik ben als ik dit instrument in handen krijg. Ben er zeer voorzichtig mee, ongeveer zoals mijn vader zijn duimstok bewaakt. De studieboeken van de middelbare school worden van zolder gehaald (wie wat bewaart, heeft wat) en dan wordt het studeren: meetkunde, natuurkunde en wiskunde. Welke kracht op een bol zorgt voor een draaiing van 5 graden van die bol?

Enigszins verbaasd bestudeer ik de theorie en opgaven in de boeken; ben ik als tiener daartoe in staat geweest? Alle respect. De blaadjes van een oud hokjesschrift vullen zich. Ik ga het niet allemaal uitleggen of toelichten, maar als ik ontdek dat ik al werkend het symbool van de Tronen - de twee elkaar overlappende ringen - construeer, ben ik nauwelijks te houden: 'Volgens mij ga ik het geheim van de versleuteling vinden!'

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting en informatie

 

Op 19 augustus 2020 bekijk ik op tv de op feiten gebaseerde film 'Hidden Figures'. Drie briljante vrouwelijke Afro-Amerikaanse wiskundigen - Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson - werken onder schrijnende omstandigheden bij de National Aeronautics and Space Administration (NASA).

De ingenieurs van NASA zijn gefrustreerd want in de ruimtewedloop ligt Amerika achter bij de Sovjet Unie. Katherine Johnson is 'computer'/ rekenaar: ze checkt de berekeningen voor de raketbanen in de ruimte. Het blijft niet bij checken; als wiskundig genie berekent ze de terugkeer naar de Aarde van de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht: die van astronaut John Glenn in 1962. 

Ondertussen komen in de film omstandigheden als koffie- en toiletfaciliteiten voor gekleurde mensen aan bod. Wat mij ontroert, is de passer die vol in beeld komt èn de oude studieboeken, want met deze attributen heb ik mezelf ook omgeven. Het voelt aanmoedigend aan.

Op zich doet het me goed dat in 'Hidden Figures' de rol van vrouwen binnen het ruimtevaartprogramma van de NASA in de schijnwerper wordt gezet. Verwijt het me maar niet, Katherine Goble Johnson behoort tot de grote helden (of moet ik heldinnen zeggen?) van de wereld al was het vanwege haar doorzettingsvermogen.

 

Na het verlies van een ruimtecapsule verdedigt Mr. Harrison, de leidinggevende van de Space Task Group, het ruimtevaartprogramma bij afgevaardigden van het Congres. Hij zegt: "Bij ontdekkingsreizen gaat het nooit om het ontdekken zelf maar om onze menselijke overleving. Er is altijd een risico. De eerste bepaalt de regels. Dat geldt voor elke beschaving. De vraag die u eigenlijk moet overwegen is: Wie moet de baas worden in de ruimte? We moeten de ruimte kennen. We moeten naar de sterren, al is het maar voor onze overleving." 

Ik geniet mateloos van deze scene; hoe zouden in 1492 de Spanjaarden en de oorspronkelijke bevolking van Amerika gedacht hebben over uitspraken als 'De eerste bepaalt de regels. Dat geldt voor elke beschaving.'? Natuurlijk, ik besef dat als Amerika niet, naast de Sovjet Unie, de ruimte was ingegaan de wereld er nu anders zou uitzien. De ruimtevaart heeft de wereld veel goeds gebracht, en veel gekost. Maar... 'de baas in de ruimte'!? Oke, Neil Armstrong heeft op 20 juli 1959 - tijdens de Apollo 11-missie - als eerste mens een voet op de maan gezet - wat heb ik daar toen van genoten, ik heb er nog een plakboek van - en in 1971 landt de eerste landingsmodule op Mars, maar 'de baas in de ruimte'... ècht niet.

Naar de sterren reizen voor onze overleving? Misschien wel, maar dan niet zo log materieel als we nu doen.

 

Edoch, al heb ik me in die weken in augustus 2020 geweldig vermaakt, veel geleerd en is het reuze spannend geweest, schijnbaar toch vergeefse moeite wat de versleuteling verborgen in de Gekroonde Groene Slang betreft. Maar wie weet, Engel C(h)rystal zou in de Engelenhiërachie van het niveau van de Tronen vandaan kunnen komen.Vandaag - dinsdag 27 oktober 2020 - stemmen Fryne en een groep Engelen onmiddellijk met deze idee in. Fryne corrigeert me: "De naam wordt uitgesproken als Khrystel!"

Ik begrijp het; uitspreken met een hapering na de K!

 

Terug naar de nacht van 20 augustus op 21 augustus 2020: ik kan niet meer; fysiek ben ik aan mijn eind en mijn hersenen lijken wel pap. Het is volkomen ongezond wat ik aan het doen ben. Ik besef dat ik verkeerd bezig ben en kan het toegeven, dus geef ik de opdracht terug. Terugkijkend is dat teruggeven 'een beetje dom', want ik ben degene die zich spontaan op het studie-, reken- en tekenwerk heeft gestort, maar dan... in de ochtend van vrijdag 21 augustus - ik ben net wakker - wordt vanuit de Engelenwereld tegen me gezegd: "Het is gewoon knippen en plakken."

Bijna ontzet laat ik de woorden tot me door dringen: 'Kleuterschoolwerk.' Hoewel eerdere beelden van de Gulden Snede en van de GGS als G-sleutel zich voor mijn inwendig oog vertonen, ga ik niet knippen en plakken. Met inwendig verzet, want ik ben niet van plan me te laten verleiden verder te gaan met een volgende invalshoek, besluit ik wat beschaamd eerst braaf de informatie die ik al over Rolduc vergaard heb op Levendweb te zetten: 'Eerst de versleuteling van de Verdwaalde Zonnewijzer, daarna zie ik wel weer.' 

 

En nu is het dus daarna! Ja... maar in tussen 21 augustus 2020 en vandaag 27 oktober 2020 is nog van alles gebeurd. Laat ik eerst over 21 september 2020 vertellen.

 

Bronnen

- Bijl, J., Kijne, D. en Salet, W.J.H. (1966). Basis voor de analytische meetkunde. Amsterdam: J.M. Meulenhoff.

- Ecliptica. Op 26 oktober 2020 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Ecliptica_(astronomie).

- Film 'Hidden Figures'. Op 19 augustus 2020, NET 5.

- Hidden Figures (naar het non-fictieboek Hidden Figures van Margot Lee Shetterly). Op 27 oktober 2020 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hidden_Figures

- Jamieson, A. (1822). Ophiuchus - Celestial Atlas Plate 9. United States Naval Observatory Library. Public Domain. Op 14 augustus 2020 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Slangendrager.

- Krooshof, G., eindred. (1972). Moderne wiskunde. Groningen: Wolters-Noordhoff.

- Melfi, Th. (Regisseur). (2016) Hidden Figures (Dvd). Twentieth Century Fox Film Corporation. 

- NASA. Op 27 oktober 2020 van https://nl.wikipedia.org/wiki/National_Aeronautics_and_Space_Administration

- Neil Armstrong. Op 27 oktober 2020 van https://historiek.net/neil-armstrong-eerste-mens-maan/17921/

- Ruimtevaart naar Mars. Op 27 oktober 2020 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimtevaart_naar_Mars

- Schweers, J. en Van Vianen, P. (1968). Natuurkunde op corpusculaire grondslag - deel drie. 's-Hertogenbosch: L.C.G Malmberg.

 

---> 120 FEEST - Maandag 21 september 2020

---> LIEFDE 2020 AR Inhoud

---> HOME