70 DE GOUDEN ENGEL

Op de Grote Markt voor de Kerkboog verkoopt Theo op 8 juni 2020 het zo gewenste boekje aan mij.
Op de Grote Markt voor de Kerkboog verkoopt Theo op 8 juni 2020 het zo gewenste boekje aan mij.

SLOTAKKOORD QUEESTE IN NIJMEGEN

Thea-Warrior

 

Sommige legenden verhullen informatie over energielijnen. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw leer ik van een ouder echtpaar, Jo en Jo, echte Nijmegenaren en lieve buren, dat in het centrum van Nijmegen ooit een gouden engel is begraven.

Hun ogen vonken als ik overduidelijk nieuwsgierig reageer. 'Houden ze me voor de gek?'

Ik zoek naar een boekje met de legende, maar kan het niet vinden. Het verhaal verdwijnt naar een laatje in mijn achterhoofd.

 

Als ik op 28 mei 2019 de energielijn van Sinte-Ontcommer ten westen van de Stevenskerk volg, nadat zij de kerk door de traptoren naast de kerktoren heeft verlaten, wacht mij een verrassing. Lachend en een beetje ongelovig sta ik ernaar te kijken. Wederom ga ik op zoek naar het boekje met de legende.

Op het wereldwijde web circuleert een foto van de kaft van het boekje, maar het is nergens te koop en ik kan niet ontdekken hoe oud de legende is.

 

In mijn speurtocht wordt mij enkele maanden later in het Regionaal Archief Nijmegen een erfgoedproject voor de bovenbouw van basisscholen aangereikt: een mooi onderwijspakket. De legende van de Gouden Engel wordt erin uit de doeken gedaan en blijkbaar speelt het verhaal zich op meerdere plaatsen in Nijmegen en omgeving af. Hou oud de legende is, staat er niet in. Er wordt wel verwezen naar een tijdstip waarop het gebeuren zich afgespeeld zou hebben: rond 1600. 

 

Terwijl ik op Levendweb vertel over de energielijnen in de Stevenskerk, het schilderij 'Het Raadsel' uit 1576 en het secco van Sinte-Ontcommer blijft in mijn hoofd de gedachte spelen dat ik nog dien te vertellen dat Sinte-Ontcommer ook te beschouwen is als een Gouden Engel.

Op zondag 7 juni 2020 komt er eindelijk schot in de zaak. Bij Antiquariaat en Boekhandel van Hoorn informeer ik naar het boekje van de Gouden Engel en Theo, die daar werkt, belooft me thuis in zijn eigen kast te kijken. Op 8 juni verkoopt hij mij het boekje uit zijn fietstas, en dat nog wel voor de Kerkboog op de Grote Markt. Ik kijk het boekje in en enkele seconden later sta ik verbouwereerd te kijken: "Is dit een reclamestunt van een grootwinkelbedrijf? Van 'De Bijenkorf'? Is deze legende helemaal niet oud?"

Ik verschiet van kleur en Theo grijnst...

 

Het boekje begint met de volgende zinnen: ' In januari 1954 werd bij graafwerkzaamheden voor de bouw van de Bijenkorf in de Burchtstraat te Nijmegen, een Gouden Engel gevonden. Hierdoor kwam een drama, dat zich volgens de legende omstreeks het jaar 1587 moet hebben afgespeeld, weer in de algemene belangstelling. Volgens een legende, die leeft in een oude Nijmeegse familie, was Geertrude, de beeldschone dochter van Antonius Keijser, die een pottenwinkel had op de Lage Markt, verliefd geraakt op een jonge Duitse ridder, een zekere Otto von Eichelshofer.'

Het boekje eindigt aldus: 'In januari 1954 werd de Gouden Engel weer opgegraven en is thans ingemetseld in een muur van "De Bijenkorf" in de Burchtstraat, waar duizenden mensen hem al hebben bezichtigd.'

 

1954, een goed jaar; heel laat op Kerstavond ben ik in dat jaar geboren. 'Geertrude' is de naam van de beeldschone dochter die een belangrijk rol in de legende speelt... en de energielijn van Sinte-Ontcommer gaat door de Sint-Gertrudiskapel in de oude walmuur van het Hunnerpark. Niet door de Kerkboog, nee, dat is de energielijn van Oude-Man-Huybert. En Otto... is dat een verwijzing naar graaf Otto II van Gelre, die de burcht op Het Valkhof gepand heeft? Is 'De Legende van de Gouden Engel' gebaseerd op de geschiedenis van de stad Nijmegen? Oké, laat ik maar vertellen over de weg die de energielijn van Sinte-Ontcommer ten westen van de Stevenskerk gaat: komende uit de deur van de traptoren steekt ze het Sint Stevenskerkhof over en daalt ze over de Zuiderkerktrappen naar beneden.

 

Onderaan de trappen aangekomen, steekt ze het pleintje 'Ganzenheuvel' over. Daarbij glijdt ze links en rechts langs de put van het kunstwerk Wateris (2000) van Marc Ruygrok. Rondom de opbouw van deze put staat 'Cedo Nulli' ofwel 'Ik wijk voor niets en niemand'. Grappig, het is de kreet waarmee Romeinen indringers angst wilden aanjagen maar hoe passend is deze uitdrukking, in positieve zin, bij mijn geliefde energielijn Sinte-Ontcommer.

 

Na het pleintje neemt ze een kort stukje van de Lange Hezelstraat en raakt dan aan de zuidkant van deze straat het pand met 'De Stottergevel' op de hoek van de Hessenberg met de Lange Hezelstraat. De prachtig uitgehakte gouden letters, uit het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw, zijn ontworpen door Dick Dooijers. Op deze plek kwamen Nijmegenaren bijeen om in de leeskasten van 'De Gelderlander' de krant te lezen, op de hoogte te blijven van wat er in stad, land en wereld gebeurde of gewoon voor een goed verhaal.

 

Na dit intermezzo vervolgt Sinte-Ontcommer haar weg over de Hessenberg. Van de Stevenskerk af schrijdt ze over deze straat langs een nieuw plein: het Gebroeders van Limburgplein (2008). Ze loopt een kort stuk verder naar het westen langs nieuwbouw opgetrokken uit donkere bakstenen en marmer, en slaat dan af naar naar links, richting het zuiden. Schuin van noordoost naar zuidwest steekt ze het een niveau hoger gelegen Johan Maelwaelplein (2008) over en komt aan de andere kant van het antracietkleurige gebouw uit in de Kroonstraat nabij Pijkestraat en Parkweg.

 

Op haar weg treft ze een afvalcontainer (de linker). Ze gaat voorlangs het hoekpand (Parkweg 86) waarin ooit een grutter zijn nering bestierde en dan... net voor Parkweg en Kronenburgerpark, staat in volle rust in een plantsoentje het bronzen kunstwerk 'De Gouden Engel' van Ed van Teeseling (uit 1980) bovenop energielijn Sinte-Ontcommer te pronken.

Is dit toeval? Geschiedt dit onder leiding van Engelen? Wat mij betreft het laatste. De energie van Sinte-Ontcommer - Zuivere Liefde - mag in elk geval vereenzelvigd worden met de energie van een Gouden Engel. 

Jawel, in het centrum van Nijmegen is een Gouden Engel begraven.

 

Bij deze Gouden Engel in haar kleine plantsoen aan de rand van de Parkweg eindigt in Nijmegen mijn queeste om het energielijnenpatroon van de Stevenskerk in kaart te brengen en idem naar de Nijmeegse Raadsels waarin dit patroon versleuteld en verhuld is. Een laatste vraag: Hoe oud is 'De Legende van de Gouden Engel' nu eigenlijk? Wie het weet mag het zeggen.

 

SINTE-ONTCOMMER... EEN GOUDEN ENGEL
SINTE-ONTCOMMER... EEN GOUDEN ENGEL

 

Bronnen

- Essers, R. Stratenlijst gemeente Nijmegen van: https://gaypnt.home.xs4all.nl/straatnamen/G.html

- Essers, R. Stratenlijst gemeente Nijmegen van: https://gaypnt.home.xs4all.nl/straatnamen/J.html

- Gemeente Nijmegen. Kunst op straat in Nijmegen - Ed van Teeseling, De Gouden Engel, 1980.

van: https://www.nijmegen.nl/kos/kunstwerk.aspx?id=338

- Lijst van Beelden in Nijmegen. (2020, juli 04). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 00:42, juli 04, 2020 van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Lijst_van_beelden_in_Nijmegen&oldid=56642081.

- 'Stottergevel' in volle glorie terug. (2020, juli 04). De Gelderlander Redactie Nijmegen. Opgehaald 02:00, juli 04, 2020 van https://www.gelderlander.nl/nijmegen/stottergevel-in-volle-glorie-terug~a2846c39/

- Van Bergen, J. (18 mei 2017). Nijmeegse mysteries: hoe spreek je Wateris uit?

van: https://indebuurt.nl/nijmegen/genieten-van/mysteries/nijmeegse-mysteries-hoe-spreek-wateris~4519/

- Zonder auteur (z.d.). NIJMEGEN - DE LEGENDE VAN DE GOUDEN ENGEL. Nijmegen: Apeka.

 

 

---> 71 VAN DE EEN NAAR DE ANDER - Via Tongeren naar Heerlen-Kerkrade

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> LIEFDE 2020 AR Inhoud

---> HOME