69 AFSCHEID VAN DE STEVENSKERK

Stevenskerk König-orgel
Stevenskerk König-orgel

LOSLATEN QUEESTE IN NIJMEGEN

Thea-Warrior

 

Weet je het nog? Ik ben met een QUEESTE bezig.

In 2018 besluit ik, na verrast te zijn dat de lijn van Sinte-Ontcommer (Charlotte in de Stevenskerk) onderaan de heuvel van 'Het Valkhof' zo expliciet door het Billenniummonument van Raf Verjans gaat, dat ik het moederbeeld van deze reliëfplaten in Tongeren wil bezoeken.

 

Begin januari 2019 bedenk ik, staand bij het oorspronkelijke kunstwerk, dat ik alle kopieën ervan ga bezoeken. Zo kom ik begin februari 2019 bij een kopie van het kunstwerk in Heerlen uit, waarbij ik overnacht in het nabij Kerkrade in de Abdij van Rolduc. Bij de Abdijkerk bevindt zich een 'verdwaalde' zonnewijzer en ik ontdek dat dit raadsel een versleuteling is van de energielijnen in de kerk. Hierdoor komt de vraag omhoog of er nabij Billenniummonumenten nog meer van dergelijke raadsels bestaan die energielijnen verhullen? Het antwoord is: JA!

 

In dit verhaal LIEFDE 2020 heb ik verteld en laten zien dat de energielijnen van de Stevenskerk in Nijmegen versleuteld zijn in twee kunstwerken: het secco van Sinte-Ontcommer (na 1456; omstreeks 1470) en het schilderij 'Het Raadsel' uit 1576.

Doordat ik heb aangetoond dat twee kunstwerken de energielijnen van de Stevenskerk verhullen en ikzelf los van alles de energielijnen in kaart heb gebracht, heb ik tevens aangetoond dat de energielijnen in de 21ste eeuw op dezelfde plaats lopen als in de 15e en 16e eeuw. 

 

Is het zo eenvoudig? Ja en nee. Ja; ze lopen op dezelfde plaats, en nee... zo eenvoudig is het niet. Zowel van de energielijnen Beel als Charlotte/ Sinte Ontcommer weet ik dat het geen rechte lijnen zijn. Beide lopen in een vaste, maar wel meanderende vorm over de Aarde. De Stevenskerk is naar verhouding zo kort dat de buiging van deze energielijnen in de kerk minimaal is, maar ze is er wel.

Stevenskerk - 13 juni 2020 - Vierhandig pianoconcert door Marte en Marten. Zittend op energielijn Charlotte/ Sinte-Ontcommer geniet ik van de klanken.
Stevenskerk - 13 juni 2020 - Vierhandig pianoconcert door Marte en Marten. Zittend op energielijn Charlotte/ Sinte-Ontcommer geniet ik van de klanken.

Eigenlijk ben ik nu zo ongeveer klaar met wat ik wilde vertellen, laten zien en aantonen. Is er dan niet meer om te laten zien? Natuurlijk wel, bijvoorbeeld wat de energielijnen Oude-Man-Huybert en Eerste-Echtgenote-Anna allemaal tegenkomen op hun gang door de Stevenskerk. Nou ja, blijft er mooi wat over voor de geïnteresseerde bezoeker.

 

In elk geval gaan beide energielijnen door het magistrale König-orgel dat tussen 1773 en 1776 door Ludwig König uit Keulen is gebouwd.

In 2019 en 2020 is het orgel uitgebreid gerestaureerd. Het carillon in de toren bevindt zich ook op Anna en Huybert. Klanken lijken bij dit eerste echtpaar uit het genealogisch raadsel te horen. 

 

Hier neem ik, in elk geval voorlopig, afscheid van de Stevenskerk. Mijn queeste begon toen ik de energielijn van Sinte-Ontcommer in kaart ging brengen. In Nijmegen schrijdt zij door de Sint-Gertrudiskapel en het Billenniummonument van Raf Verjans. In de Stevenskerk draagt ze ook de naam Charlotte.

Ik loop nog even met haar mee nadat ze haar gang door de kerk gemaakt heeft. Waarheen vervolgt ze haar weg?

 

Bronnen

- https://www.stevenskerk.nl/de-kerk/orgels

 

---> 70 DE GOUDEN ENGEL - Slotakkoord Queeste in Nijmegen

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME