46 ENERGIELIJN BONUSDOCHTER-JACOMIJN

GEZINSUITBREIDING

Thea-Warrior

 

Door zijn tweede huwelijk met de beeldschone Beel wordt het gezin van Hubert uitgebreid met de dochter uit Beel's eerste huwelijk: bonusdochter Jacomijn.

 

Jacomijn's energie kenmerkt zich door zachtaardigheid. Aan de noordkant van de Stevenskerk gaat energielijn Jacomijn door een kale muur met daarboven een groot kerkraam. In dit muurvlak heeft als het goed is geen deur gezeten, want in het muurvlak westelijk ernaast zat ooit wel een deur.

Op oude plattegronden van de Stevenskerk (4e bouwperiode 1371-1428) blijkt Jacomijn via dit muurvlak door de Onze Lieve Vrouwe-kapel te gaan. Als een kerkganger een paar meter voor het Onze Lieve Vrouw-altaar knielde of stond, kreeg hij of zij 'een scheut zachtaardigheid' mee.

 

Jacomijn's naam, in 1688 door onze geleerde dokter Iacob van Hervelt in 'Het Raedsel ' aan haar toegekend, betekent volgens het web: 'Hij die de hiel greep, Hij zal beschermen'.

Een enigszins vreemde naambetekenis. Doet me denken aan de Griekse held Achilles. Zijn moeder, de zeenimf Thetis, dompelt haar pasgeboren baby Achilles onder in de rivier de Styx om hem onkwetsbaar te maken. Omdat ze hem bij zijn hiel vasthoudt, wordt deze niet aangeraakt door water en daardoor vormt zijn hiel de zwakke plek bij de verder onkwetsbare held. Een fatale plek zal het worden, want in de oorlog tegen Troje sterft Achilles doordat Paris, op aanraden van God Apollo, een pijl in zijn kwetsbare hiel schiet.

De naam Jacomijn is ook een samentrekking van Jacob (Iacob! van Hervelt) en Mina. De betekenis is dan: 'hij zal volhardend beschermen'. Laat ik de kwestie van de naambetekenis maar open laten, in elk geval accepteert de wijze Hubert zijn bonusdochter.

 

Terug naar de Stevenskerk. In de huidige kerk staat de rijk met houtsnijwerk versierde herenbank uit 1644 bovenop energielijn Jacomijn. Zou deze herenbank, ontworpen door Joost Jacobs uit Amsterdam en uitgevoerd door Cornelis Schaeff (leuke naam!) uit Nijmegen, altijd op die plek gestaan hebben? Volgens mij niet. Jacomijn omvat in elk geval de grote noordoostelijke pijler van de viering.

 

In het zuidertransept staat de meest zuidwestelijke pilaar op haar, en vervolgens gaat energielijn-Jacomijn aan de zuidkant van de Stevenskerk door het muurvlak westelijk van het grote renaissancistische zuidportaal. Boven het muurvlak troont een half venster. Als de grote restauratie na de tweede wereldoorlog in 1969 voltooid is, wordt op de wand een chronogram (bedacht door dr. J. Brinkhoff) aangebracht.

 

FVRORE DESTRVCTA

CONCORDIA RENATA

AEDES STEPHANO SACRA

VRBIS EST GLORIA PIA

 

In het Nederlands: In razernij vernietigd, eensgezind hernieuwd, is deze heilige bouw van Stephanus de geliefde glorie van de stad.

 

Een chronogram is een jaartalvers! Als ik de rode letters - Romeinse cijfers - uit de tekst optel, komt er natuurlijk 1969 uit.

 

3 x D =  1500

4 x C =    400

1 x L =      50

3 x V =      15

4 x I =        4

 

Naar mijn overtuiging heeft Iacob van Hervelt geweten van het bestaan en de kwaliteiten van de energielijnen. De namen die hij gegeven heeft, zijn niet toevallig. Wat heeft hij willen uitdrukken?

Wat drukt Jacomijn met haar naam en in al haar zachtaardigheid uit? Iedereen heeft zwakke plekken? Niemand is onkwetsbaar, al wordt iedereen beschermd!?

 

Wat 'Het Raedsel' betreft... ik kan me het verdriet van het dochtertje van Beel voorstellen als haar vader sterft, maar dan hertrouwt haar moeder en krijgt Jacomijn er in een keer drie 'broers' bij: Gijsbert, Adam en Arent. In het nieuwe gezin worden in de jaren erop nog twee kinderen geboren: Bartel en Barent, twee halfbroers van Jacomijn.

 

Door 'het halve raam' van het zuidertransept verlaat energielijn Jacomijn de Stevenskerk. Weet je wat ik ineens denk!? Stel je voor dat deze energielijn met Santiago de Compostella in verbinding staat? Rechtstreeks? Geen idee, in elk geval via andere energielijnen.

 

 

Bronnen

- https://babyblog.nl/babynamen/naam/jacomijn/

- https://www.babybytes.nl/namen/meisjes/Jacomijn

- Peterse, H., Rooker, E., Camps, R.& Emmens, K. (Reds.) (2017). De Stevenskerk - 750 jaar spiegel van Nijmegen. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.

 

---> 47 ENERGIELIJN BONUSKLEINDOCHTER-CHARLOTTE - Huwelijk tussen Gijsbert en Jacomijn

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME