45 BEEL IN DE STEVENSKERK

Stevenskerk zuiderportaal - bij de middenstijl loopt de grens van energielijn Beel. De post-it op de voorgrond hoort er niet bij.
Stevenskerk zuiderportaal - bij de middenstijl loopt de grens van energielijn Beel. De post-it op de voorgrond hoort er niet bij.

BEEL OP WEG

Thea-Warrior

 

Door de westelijke deur van het kleine zuiderportaal schrijdt Beel de Stevenskerk binnen. Rond 1400 is dit portaal al gebouwd. Oorspronkelijk zit er een voorhal aan vast, maar deze verdwijnt als rond 1500 het transept gebouwd wordt. Boven het portaal siert een glas-in-loodraam dat de zes stigmata, de wonden van Jezus aan het kruis, weergeeft.

Beel's looprichting gaat schuin door de kerk, bijna een hoek van vijfenveertig graden ten opzichte van de middenas.

 

Westelijker van het portaal, naast de traptoren, valt een tweede glas-in-loodraam op de energielijn van Beel: het Pelikaanraam, een venster dat de zelfopofferende liefde van Christus verbeeldt. Zelfopofferend want ten koste van zichzelf voedt moeder Pelikaan haar jongen.

 

Het Pelikaanraam bestaat uit twee hoge ramen. Het linkerraam laat zien hoe een stengel geworteld in de Aarde omhoog het Heelal ingroeit. Het rechterraam toont eveneens een stengel, maar deze stengel is geworteld in de wond in de zij van Jezus. Deze worteling staat symbool voor het geloof dat door Jezus' dood de hemelpoorten voor iedereen openstaan.

Twee kleurige moderne ramen. Allebei, zowel het Stigmata-raam als het Pelikaanraam, zijn in 2001 door universiteit en academisch ziekenhuis Radboud  aan de bevolking van Nijmegen geschonken.

 

Op haar pad door de kerk loopt Beel midden door de viering, precies onder de grootste kroonluchter door. Tot slot verlaat ze de Stevenskerk op de plaats van de voormalige Mariakapel. Ze gaat er door het sombere grafmonument uit 1790 van burgemeester Ian Iosselet.

 

In mijn hoofd blijft de vraag hangen of het Mariabeeldje, dat nu in de Mariakapel van de Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat staat, of dat mogelijk in de Stevenskerk, en dan natuurlijk in de voormalige Mariakapel, gestaan heeft? Misschien; in de Molenstraatkerk wordt in elk geval gesteld dat 'dit genadebeeld' ten tijde van de beeldenstorm, in 1592, gered is van de brandstapel. Maar misschien heeft er wel een groter beeld van de Gelresche Lieve Vrouw in de Stevenskerk gestaan. Op 21 mei 1592 zijn vele katholieke heiligenbeelden op de Grote Markt verbrand. Omhangen met pekkransen werden ze in brand gestoken.

 

Het leven kan verkeren.

 

Bronnen

 - Peterse, H., Rooker, E., Camps, R.& Emmens, K. (Reds.) (2017). De Stevenskerk - 750 jaar spiegel van Nijmegen. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.

 

---> 46 ENERGIELIJN BONUSDOCHTER-JACOMIJN - Gezinsuitbreiding

---> LIEFDE 2020 Inhoudsopgave

---> HOME