41 ENERGIELIJN EERSTE-ECHTGENOTE-ANNA

SEREEN EN STIL

Thea-Warrior

 

In het raadsel is Anna de eerste echtgenote van (oude man) Huybert en moeder van zijn twee oudste zonen.

De naam Anna betekent trouwens 'de genadige'. Mooie naam en betekenis. Op het schilderij zijn haar zonen, de oudste, in zwart en bruinpurper gekleed en dus heb ik de grenzen van energielijn Eerste-Echtgenote-Anna eveneens in het zwart weergegeven. De energielijn loopt redelijk door het midden van de Stevenskerk en komt uit het oosten van Het Valkhof in Nijmegen af. Daar loopt ze ook centraal; ze gaat er recht door de Barbarossaruïne ofwel Sint-Maartenskapel. Deze ruïne bestaat tegenwoordig nog uit een apsis en een opengebroken crypte. Waarschijnlijk is het einde van een troonzaal zichtbaar. De ruïne bevat bouwmaterialen uit de Romeinse en Karolingische tijd. De Romeinen wisten ook wel waar energielijnen liepen. De uitvoerder van keizer Frederik Barbarossa wist in 1155 eveneens precies waar hij het gebouw moest plaatsen.

 

Energielijn Eerste-Echtgenote-Anna kruist de energielijn Oude-Man-Huybert onder de Sint-Stephanus-toren en onder het orgel in de Stevenskerk. 'Keurig getrouwd' zal ik maar zeggen. Bijzonder is dat de lijn de hele toegangsdeur van de kerktoren inneemt. De energetische kwaliteit van Eerste-Echtgenote-Anna is van een wonderbaarlijke sereniteit. In en met haar stille aanwezigheid biedt zij draagkracht aan degene die bewust of onbewust op haar staat. Haar energie is zo rustig dat het is of ze nauwelijks plaats wil innemen. Natuurlijk mag je verzoeken om steun; engelen mogen in principe enkel echt helpen als de mens vraagt. De energielijn zelf is een gewone Aardedraak en de Aarde ondersteunt de mensen ook als ze er niet specifiek om vragen.

 

Ik vereenzelvig Eerste-Echtgenote-Anna met de Zwarte Godin. De taak van de laatste is het doorknippen van de levensdraad van mensen. In zich bewaart zij echter reeds de kiem van nieuw leven.

Vanwege deze specifieke taak, vind ik het herdenkingsmonument (1959) 'De Laagvliegende Engel' van Mari Andriessen zo mooi. Het monument is gelegen aan de voet van de kerktoren op het Sint-Stevenskerkhof.

Deze Engel, met haar grote beschermende vleugels, ligt pal op Eerste-Echtgenote-Anna.

 

Zoek je draagkracht in een speciale situatie, dan hoef je dus niet per se in de noordelijke kooromgang van de Stevenskerk te zijn. Mag natuurlijk wel, maar voor of achter het herdenkingsmonument of bijvoorbeeld een paar meter voor de toegangsdeur van de kerktoren kun je eveneens goed afstemmen op de energie van deze energielijn. Gewoon even - vijf minuten - bewust met de specifieke situatie in hoofd en hart aanwezig zijn. Bedanken voor het geschenk is wel een vriendelijk gebaar.

Misschien ten overvloede, als je op kruisingen van energielijnen staat is de energie anders; ook wel goed, maar anders dan je mogelijk zoekt of wenst.

 

Even over de afkorting SO, die zich in de Stevenskerk op de energielijn van Eerste-Echtgenote-Anna bevindt. 

SO heeft betrekking op het secco van Sinte-Ontcommer, dat op deze plek op de buitenwand van het koor is geschilderd. Een secco is een schildering die op droge kalk is aangebracht. Dat Sinte-Ontcommer daar op de wand is aangebracht, heeft me in mei 2019 de nodige hoofdbrekens en ellende gekost. Daarover later meer.

 

'De Laagvliegende Engel' (Mari Andriessen, 1959) haalt de geesten/ zielen van de overledenen op.

Onder de kin van de engel het gezicht van een overleden kind dat ze in haar armen houdt.

Dit herdenkingsmonument voor de slachtoffers van WOII staat westelijk van de Stevenskerk.

Pontificaal staat 'De Laagvliegende Engel' op de energielijn van Eerste-Echtgenote-Anna. 

 

Bronnen

- Deur, J.G. & De Jong, J.A.B.M. (1953). Noviomagum Revivens - Herstelde Glorie van de Keizer Karel-stad. Nijmegen: Gemeentebestuur Nijmegen & Drukkerij G.J. Thieme.

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarossa-ruïne 

- Peterse, H., Rooker, E., Camps, R.& Emmens, K. (Reds.) (2017). De Stevenskerk - 750 jaar spiegel van Nijmegen. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.

- Peterse, H. & Verhoeven, D. (red.) (2014). Het Valkhof - 2000 jaar geschiedenis. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.

 

---> 42 ENERGIELIJN BONUSZOON-GIJSBERT - Daadkracht en Passie

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME