38 PERSONAGES EN SCHILDER ONBEKEND

HISTORISCHE PERSONEN?

Thea-Warrior

 

Het blijft me verbazen dat tot nu toe niemand in de museum- of kunstwereld het schilderij uit 1576 van 'Het Raadsel (van Nijmegen)' nader onder de loep heeft genomen.

 

Heeft de schilder, hebben de schilders, met voorbeelden gewerkt? Zijn er historische personen uit die tijd op dit schilderij afgebeeld? Bekende personen van het Spaanse hof? Zoals ik al schreef, lijkt een van de jongste zonen op Don Juan van Oostenrijk (1547-1578).

Rond 1559 heeft Alonso Sánchez Coello een jeugdportret van hem geschilderd. Op het schilderij van 'Het Raadsel' is de gelijkende jonge jongen heel wat minder detaillistisch geschilderd, sneller misschien. Waarschijnlijk door een andere schilder.

 

Nadat Alva - Fernando Álvarez de Toledo (1507-1582) - heeft gefaald in het onderdrukken van de Opstand in de Nederlanden en zijn opvolger Requesens - Luis de Zúñiga y Requesens - slechts een kleine drie jaar (december 1573 - midden maart 1576) landvoogd van de Habsburgse Nederlanden is, wordt Don Juan of Jan van Oostenrijk zijn opvolger en landvoogd van de Nederlanden.

 

Jan van Oostenrijk is de onwettige, in het geheim in Regensburg geboren, zoon van Keizer Karel V en Barbara Blomberg. Aldus is hij een halfbroer van koning Filips II van Spanje.

Als driejarige wordt hij naar Spanje gehaald om daar aan het hof opgevoed te worden. Vanaf zijn derde ziet hij zijn moeder niet meer, maar als hij in 1576 in de Nederlanden aankomt, krijgt hij in Gent - waar ze dan woont - weer contact met haar.

Na enkele overwinningen op rebelse steden en Staatse troepen, èn een pittige nederlaag in de Slag bij Rijmenam, ten noorden van Brussel, overlijdt hij - 31 jaar oud - aan tyfus en wordt hij opgevolgd door Alexander Farnese.

 

Verder lijkt een van de oudste zonen lijkt beslist op Alva. Vergelijk de foto-uitsnede van de oudste zonen maar met het schilderij dat Peter Paul Rubens (eerst rond 1628) van hem schilderde. Rubens zal toch wel een voorbeeld gehad hebben!? Heel mooi vind ik dat Alva de ketting van de Orde van het Gulden Vlies draagt. Deze orde heeft naar mijn mening beslist kennis gehad (en nog) van energielijnen.

En is die andere oudste broer dan toch Requesens?

 

Bronnen

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Fernando_Álvarez_de_Toledo

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_van_Oostenrijk

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Luis_de_Zúñiga_y_Requesens

 

Foto Fernando Álvarez de Toledo, 3e hertog van Alva - Peter Paul Rubens (ca. 1628) - Fotograaf Jean-Pol Grandmont - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:0_Ferdinand_Alvare_de_Tolède_-_Pierre_Paul_Rubens.JPG 

 

Foto Don Juan van Oostenrijk - Alonso Sánchez Coello (ca. 1559) - https://www.pinterest.at/pin/397724210818712178/

 

---> 39 ENERGIELIJN OUDE-MAN-HUYBERT - Schitterend en Wijs

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME