32 HISTORISCHE CONTEXT 1576 - DEEL 4

Vanaf de A73 over de Maas: omtrek waterburcht in Heumen
Vanaf de A73 over de Maas: omtrek waterburcht in Heumen

1574 - MEER DAN 3000 DODEN

Thea-Warrior

 

Het jaar 1576 komt dichterbij. Ik neem jullie mee naar de aprilmaand in 1574: de Slag op de Mookerheide. Niet dat de slag exact op deze heide plaatsvond, nee, de legers liepen dichter bij de rivier, namelijk langs de oostkant van de Maas.

Voor Nijmegen was het stadje Mook aan de Maas een belangrijke overslaghaven voor producten uit het zuiden. Dagelijks gingen volgeladen karren van Mook naar Nijmegen. Het contact met en zicht op dit stadje moet vanuit Nijmegen dus wel goed geweest zijn.

 

Begin april trekken de graven Lodewijk en Hendrik van Nassau via de oostelijke Maasoever richting de Betuwe, waar in Zaltbommel hun broer Willem van Oranje-Nassau verblijft. 5500 man voetvolk en 2600 ruiters, grotendeels huurtroepen, vergezellen beide legeraanvoerders.

Maastricht en Roermond hebben het plunderende huurlingenleger, met hulp van het Spaanse leger, uit hun steden weten te houden, maar kerken en kloosters onderweg delven het onderspit. Langs de westoever van de Maas trekt een klein deel van het Spaanse leger mee naar het noorden. De Spanjaarden breken hun beleg van Leiden op om de troepen van de Staatsen te verhinderen de Betuwe en Holland binnen te trekken. Bij Grave steken ze met een pontonbrug de Maas over en legeren langs de Maas tussen Heumen en Overasselt. De waterburcht van Heumen vormt daarbij een goede uitvalsbasis.

 

Het eerste treffen vindt plaats in de vooravond van 13 april. De cavalerie van de Nassaus lijkt aan de winnende hand, maar de slag is nog niet gewonnen. Vanaf een eiland in de Maas houden Spaanse trompetters en trommelaars gedurende de koude nacht de troepen van de Staatsen wakker! De 14e voegen zich versterkingen vanuit Leiden bij de Spanjaarden. In totaal beslaat hun leger nu 5000 man infanterie en 800 cavaleristen. Hee, probeer je eens 3400 paarden voor te stellen!

De Spanjaarden weten door de verschansingen van de Staatsgezinden heen te breken en jagen overlevenden langs de Maas richting Gennep, waar velen jammerlijk in het moeras verdrinken. Cijfers? Aan Staatse zijde sneuvelen beide aanvoerders met ongeveer 3000 man. In het Spaanse leger van Sancho d'Avila en Bernardino de Mendoza zouden in totaal 150 man gesneuveld zijn.

 

's Avonds viert het Spaanse leger hun overwinning groots in Nijmegen. De Nijmegenaren juichen. Hoeveel voedsel en drank heeft het leger zich toegeëigend? Hoeveel haver voor de paarden? Zouden de soldaten hun bloeddorst hebben kunnen bedwingen? Hoe is het de vrouwen en meisjes vergaan die avond? Op de Cruys (de Grote Markt) worden enkele op de Staatsen buitgemaakte bussen afgeschoten.

Misschien niet alle maar zeker een deel van de mannen die 'het geheim van de energielijnen van de Sint Stephanuskerk' kennen, maken 'dit feest' mee. Hoeveel te denken moeten dit soort gebeurtenissen wel niet gegeven hebben!

 

Bronnen 

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_op_de_Mookerheide

- Huys te Moock. Lespakket De Slag op de Mookerheide, versie1.0 Stichting Huys te Moock, www.huystemoock.nl

 

---> 33 HINTS IN HET RAADSEL - Dit Subtijl Geraetsel

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME