22 NIJMEGEN - HET HEILIG FUNDAMENT

MIJN AFSCHEIDSCOLLEGE

Thea-Warrior

 

De datum, 22 januari 2020, van mijn afscheidscollege bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is voorbij. Ik heb genoten van het geven van het college. Een deel van mij mocht in de wereld altijd bestaan: een brede struik met rode rozen. Een deel van mij mocht niet echt bestaan in de wereld, ik kende het, het is er altijd geweest en ik wist minder goed wat ermee te doen. Dit was het helderziende, helderhorende en heldervoelende deel: een hoge stamroos met witte rozen. De stamroos heeft altijd midden in de brede struikroos gestaan. Voor mijn omgeving was de stamroos normaliter niet zichtbaar. Na 65 jaren persoonlijke groei en 35 jaar als docent in het hoger onderwijs, heb ik beide delen weten te integreren door het geven van dit afscheidscollege 'Het Heilig Fundament'. Ik ben een struikroos met oudroze trosrozen geworden. En passant heb ik voor mezelf, en anderen, ook nog een pijnpunt opgelost, namelijk de ongelijke waarde toegekend aan het man- of vrouw-zijn.

 

Onderwerp van het college is 'Het Heilig Fundament' van de Stevenskerk. Heilig in de betekenis van helend. Het college handelde over de energielijnen in de Stevenskerk in Nijmegen. Energielijnen zijn helend, dat wil zeggen dat ze aan passanten helende energie aanbieden. Dit doen energielijnen in principe altijd, dus in die zin is het heel gewoon. Hmm, toch bijzonder! In 2019 heb ik de energielijnen, die door de Stevenskerk gaan, geïnventariseerd en gedocumenteerd.

 

In het college heb ik laten zien dat de energielijnen in de 15e en 16e eeuw op dezelfde plaatsen liepen als ze nu in de 21ste eeuw lopen. Met behulp van een schilderij en een secco heb ik dit aangetoond, want in beide kunstwerken zijn de energielijnen versleuteld. Het schilderij is 'Het Raadsel van Nijmegen' uit 1576, dat zich in het depot van Museum Het Valkhof bevindt. Het secco is een afbeelding van Sinte-Ontcommer van net na 1450, waarschijnlijk 1456, dat zich aan de noordkant in de kooromgang van de Stevenskerk bevindt. 

 

Bijgaande foto van de Stevenskerk vind ik geweldig. Het perspectief is belangrijk: over de Grote Markt heen, onder de Kerkboog door naar de Stevenskerk. Waar denk je dat ik stond toen ik deze foto nam?

De Stevenskerk staat zeer gedraaid ten opzichte van de rij huizen ervoor aan de Grote Markt. In deze heb ik tijdens het onderzoek een fout gemaakt welke voor een impasse zorgde. Oh, alles is gelukkig naar grote tevredenheid opgelost, maar daarover later meer.

 

Rechts onderaan ligt op een belangrijke kruising een belangrijke steen: 'De Blauwe Steen'. Van links (niet zichtbaar) komt de Broerstraat, naar rechts loopt de Grotestraat, terug is de Burchtstraat, vroeger Korte Burchtstraat, en naar voren over de Grote Markt loopt de vierde straat die vandaar verder doorloopt over de Stikke Hezelstraat en Lange Hezelstraat. Genoemde vier kruisen elkaar op de Blauwe Steen en deze is net zichtbaar op betreffende kruising. De Blauwe Steen komt zeker terug in mijn verhaal, want meer dan in het college zal ik in dit blog vertellen over de historische context. Geniet met mij!

 

---> 23 ENERGIELIJNEN - De Draken van Moeder Aarde

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME