21 TONGEREN - DE SCHITTERENDE STER

RAFAEL VERJANS - DE BILLENIUMMONUMENTEN

Thea-Warrior

 

Als ik voor mijn afscheidnemende directeur op 11 januari 2020 de tien plaatsen Nijmegen, Heerlen, Maastricht, Keulen, Trier, Tournai/ Doornik, Aarlen, Metz, Bavay en Rome,  verbindt met Tongeren, waar het moederbeeld van het Billeniummonument staat, ontstaat op de printscreen van Google-Earth nevenstaande Schitterende Ster.

 

In zijn visie en filosofie stelt Raf Verjans (geboren in 1931) dat het monumentenproject een antwoord is op Universele Wetmatigheden.

Bijzonder opvallend vind ik dat hij stelt dat het een toegang is naar 4-dimensionale intenties, en tevens een waarneming en inschatting van een ander tijd- en ruimtebegrip.

 

Voor hem vormen de monumenten een lange-afstand-handdruk tussen de verschillende steden en zijn het hedendaagse mijlpalen, tijdssignalen, bindtekens en een 'archeologische' vondst met levenssporen van een tijdloze beschaving. De gezamenlijke monumenten vormen volgens hem de synthese van zijn loopbaan als beeldhouwer en vormgever: zijn geestelijk testament. 

Voor mij is de ster die ontstaat uit de verbindingslijnen tussen Tongeren en de andere steden net een komeet, net de Ster van Bethlehem... sprookjesachtig.

 

Ik heb Raf Verjans, deze prachtige man, in 2019 twee keer kort ontmoet: in april en juli. Hij heeft me verteld dat hij telkens drie keer met de tien andere steden te maken heeft gehad.

Eerst met het uitzoeken van de plek (meestal werden parken aangegeven) waar een monument geplaatst kon worden. En ja, met een pendel heeft hij bepaald of de plek juist was. Of dit betekent dat hij echt weet had van energielijnen is me niet helemaal duidelijk. De monumenten in Tongeren, Nijmegen, Tournai en Bavay staan in elk geval op een energielijn. Het Billeniummonument in Heerlen is verplaatst; eerst moet het bij de Schouwburg hebben gestaan en nu staat het aan het eind van de Putgraaf in het park van het Aambos. Bij dit monument loopt de energielijn recht tussen beide betonnen reliëfs door.

De tweede keer was Raf in een stad als het monument geplaatst werd op een zwaar betonnen fundament op de aangewezen, eerder bepaalde, plek in die stad. 

Verder is hij in elke stad voor een derde keer aanwezig geweest tijdens de officiële inhuldiging van het Billeniummonument aldaar.

 

Zie voor verdere informatie de website van Raf Verjans. Zijn dochter Nadja beheert zijn creaties; in zijn leven heeft hij schitterende sieraden gemaakt.

http://www.rafverjans.eu/nl/Monument-Tongeren-2000-.aspx

 

---> 22 NIJMEGEN - HET HEILIG FUNDAMENT - Mijn Afscheidscollege

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME