20 TONGEREN - BILLENNIUMMONUMENT

RAF VERJANS - TONGEREN 2000

Thea-Warrior

 

Als in 1985 Tongeren 2000 jaar bestaat, ontwerpt de edelsmid/ kunstenaar Raf (Rafael) Verjans het monument Tongeren 2000. Het monument bestaat uit twee grote blokken beton. Het zijn twee reliëfs die elkaars positief en negatief verbeelden, ze zijn als het ware uit elkaar 'gegroeid'. Raf heeft menselijke figuren afgebeeld, pelgrims. Het vormt een bevestiging van beweging, verandering en het eeuwige evolutieproces.

 

In 1985 is het moederbeeld in Tongeren geplaatst en ingehuldigd. Via een grootschalig project, een cultuurhistorische promotie van de Belgische provincie Limburg, zijn met financiële steun van de Europese Unie tien kopieën van het beeld gegoten en aangeboden aan zustersteden. Zustersteden wil in deze zeggen: steden met een aantoonbaar 2000 jaar oude Romeinse geschiedenis. De steden zijn: Nijmegen, Maastricht en Heerlen in Nederland; Keulen en Trier in Duitsland; Tournai/ Doornik en Aarlen in België; Metz en Bavay in Frankrijk en Rome in Italië.

 

Op de afbeelding is het moederbeeld in Tongeren te zien. Het monument in Nijmegen, ze worden ook wel Billenniummonumenten genoemd, staat onderaan de Valkhofheuvel, daar waar links van de Voerweg (die naar beneden loopt) een grasveld begint.

Wat mij in 2015 reeds opvalt, is dat in Nijmegen het monument pontificaal op een energielijn staat, welke ik toen inventariseerde. Deze energielijn heb ik vernoemd naar Sinte-Ontcommer, omdat ik destijds meende dat deze lijn voorlangs het secco van Sinte-Ontcommer in de Stevenskerk loopt. Op zich is dit fout gedacht, misschien dat ik daar later nog meer over vertel.

 

Eind 2018 breng ik de Sinte-Ontcommerlijn in het centrum van Nijmegen specifieker in kaart, en dan ontstaat de wens het moederbeeld in Tongeren te bezoeken. Dus ben ik in januari 2019 drie dagen naar Tongeren gegaan. En ja, ook door het moederbeeld loopt een energielijn! Staand tussen de twee reliëfs aldaar dacht ik: 'Ik ben bijna met pensioen, heb al meer tijd, weet je wat... ik ga ze allemaal bezoeken.'

 

Nee, ik heb ze nog niet allemaal gezien, maar het is een geweldige queeste geworden met unieke resultaten. Per 1 februari 2020 zal ik met pensioen gaan. Per 1 januari 2020 heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de zoveelste (het is normaal) interne reorganisatie doorgevoerd. Tegelijkertijd neemt een van de directeuren - Jetty Schaap - afscheid. Er is een afscheidscadeau voor haar bedacht: Schrijf een verhaal over een plek waarvan het leuk is dat Jetty die gaat bezoeken of beschrijf een recept dat ze kan gaan maken, dan worden alle bijdragen gebundeld tot een persoonlijk boek voor haar.

Mijn reactie op de vraag aan mezelf wat te doen: 'Ach, laat ze al die prachtige steden bezoeken en overal het Billenniummonument van Raf Verjans opzoeken.'

Om mijn verhaal te ondersteunen maak ik een printscreen van Google-Earth en teken daarop de genoemde plaatsen aan... het resultaat bewaar ik voor het volgende bericht!

 

---> 21 TONGEREN - DE SCHITTERENDE STER - De billeniummonumenten

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME