03 NIJMEGEN - GOFFERTPARK - KONINGSBOOM

COMMUNICEREN MET BEELDTAAL

Thea-Warrior

 

Even terug in de tijd. Januari 2014 fietste ik met mijn man langs de Koningsboom. Toen ik de boom aandachtig bekeek, zag ik dat op de stam van de boom een aap tevoorschijn was gekomen. Een Aap!? Krachtdier Aap waarschuwt mensen bij gevaar...

 

In eerste instantie kon ik er niet zoveel mee. Wat voor gevaar zou er zijn? Welk probleem zou om oplossing vragen? Waarvoor zou zorg nodig zijn?

 

Al snel werd ik wijzer. In het Goffertpark bleek een bomenkap gestart te zijn. Binnen een jaar zouden tweeduizend bomen, tien procent van het bomenbestand, gekapt worden. De te kappen bomen bleken al snel verfstippen te krijgen. Zo ook enkele beuken rond de Koningsboom! Toen ik afstemde op de energie van de beukengroep bleek de paniek enorm.

 

Toentertijd wist ik nog niet van het bestaan van een gezamenlijk geheugen van een volwassen beukengroep. Wel begreep ik dat als er midden in de beukengroep een beuk verwijderd zou worden dat ook de omstanders ernstig zouden lijden; alsof er een geliefd gezinslid uit het midden van de familie wordt weggenomen. Echt boos werd ik toen er andere bomen gekapt werden waardoor er zonneschijn op de stam van de Koningsboom ging vallen. Immers beuken houden niet van zonnestralen op de stam, want de boom verzwakt daardoor en dan krijgen schimmels een kans. Als er geen schaduw wordt geworpen door - te dichtbij geplante - andere bomen zorgt een beuk met zijn brede kruin van takken zelf voor de bescherming van zijn stam.

 

De buurt kwam in het geweer. Samen met een collega heb ik eveneens de verantwoordelijk wethouder aangesproken. Gelukkig is de bomenkap gestopt. En nu maar hopen dat de groep beuken rond de Koningsboom ook in de toekomst verschoond mag blijven van verdere agressieve ingrepen.

 

---> 04 GENDT - EEN DIJK VAN EEN WIJF - Zomaar een Fietstocht

---> LIEFDE 2018 Inhoudsopgave

---> HOME