04 GENDT - EEN DIJK VAN EEN WIJF

 

 

 

 

ZOMAAR EEN FIETSTOCHT

Thea-Warrior

 

Op sommige dagen fietsen mijn man en ik gewoon kilometers. Heerlijk ontspannen. Zo ook op Eerste Pinksterdag, 20 mei 2018: over de dijk langs de Waal van Nijmegen naar Millingen aan de Rijn, via de twee pontjes bij Millingen en Pannerden weer terug. Aan de noordkant fietsen we door de uiterwaarden - de Gendtse polder - in plaats van over de Waaldijk. Zomaar een keuze. 

 

Terwijl we fietsen zingt Godin Gaia, uit het voor-patriarchale tijdperk, met haar oerkracht door mijn brein. Immers vrijdag voor Pinksteren bezocht ik met een vriendin een lezing van Annine van der Meer: Vrouw Holle en de esoterische betekenis van sprookjes. 

Annine sprak over de kracht van het vrouwelijke en de oorzaken van de ongelijkwaardigheid tussen het vrouwelijke en het mannelijke. Haar woorden intrigeerden me, ondermeer omdat het opheffen van de ongelijkwaardigheid en het daadwerkelijk gelijkwaardig zijn in mijn sprookje Hartenvrouw en Koning Rijn - Herzdame und König Rhein helemaal aan bod komt.

 

Vrolijk samen fietsend beland ik in een synchrone gebeurtenis. Net voorbij het huis 'Luctor et emergo' ofwel 'Ik worstel en kom boven' treft mij in de Gendste polder een monumentaal kunstwerk: Een Dijk van een Wijf.

 

Voluptueus rijst ze op uit de Aarde: een symbool van vruchtbaarheid en vrouwelijke oerkracht. Op haar terp vormt ze een baken op het land en voor de schippers op de Waal. Sprookjesachtig, ik ben er even stil van en geniet dankbaar voor zoveel erkenning van vrouwelijke kracht. Twee vrouwen hebben deze oermoeder in de gewone wereld voor ons gecreëerd: Marcelle Hilgers en Lizet BurgersdijkBeide vrouwen veel dank voor het concretiseren van hun creatieve impulsen.

 

---> 05 GENDT - EEN DIJK VAN EEN WIJF - Een Selfie tegen de Zon in

---> LIEFDE 2018 Inhoudsopgave

---> HOME