358 DE SINT-PAULUS-PAARDENPROCESSIE - DEEL 3

 Opwijk - Sint-Paulus-Paardenprocessie - 26 juni 2022 - Aankondiging laatste deel van de stoet.
Opwijk - Sint-Paulus-Paardenprocessie - 26 juni 2022 - Aankondiging laatste deel van de stoet.

DE APOTHEOSE

Thea-Warrior

 

De staart van de Sint-Paulus-Paardenprocessie verheerlijkt Sint-Paulus: een muzikale hulde door jongeren en eerbetoon via oude kerkvaandels en dansende tieners. Knappe prestatie om de hele route dansend af te leggen.

Hulde ook via het beeld van Sint-Paulus en de reliekschrijn uit de Sint-Pauluskerk. Als voorlaatste wandelen kerkelijke genodigden en leden van de gemeentelijke overheid langs. Hulpverleners en een wagen van het Rode Kruis sluiten de stoet af.

 

Genoeg gezien van de traditionele inborst van de Belgen. In mijn hoofd tolt de vraag hoe dit kan... hoe is het mogelijk om zo'n duizend figuranten en meer dan 300 paarden op de been te brengen rond een religieus thema? Veel tijd om een antwoord te formuleren krijg ik niet, want de folder vermeldt een Apotheose. Een feestelijke afsluiting, tevens hoogtepunt van de processie. Waar? Het antwoord vind ik met hulp van het web; de Apotheose is op de Singel aan de andere kant van de Sint-Pauluskerk.

Zo veilig mogelijk sleur ik mijn echtgenoot met me mee; voorzichtig dwars door het gewoel van de reeds hevig losgebarsten kermis.

 

Aan de andere kant van de kerk bevinden zich de geestelijken op een verhoging voor de versierde toegang van de pastorie. Het beeld van Sint-Paulus en de reliekschrijn zijn door de erewachters en flambeeuwdragers op schragen gezet. Rondom het plein tientallen toeschouwers. Centraal de jonge dansgroep in zwart met roze. Op een groot doek het refrein van het Opwijkse Sint-Pauluslied:

 

     Sint-Paulus.

     Patroon van ons volk is groot.

     Wij roepen hem aan 

     en bidden devoot:

     Sint-Paulus, leer ons leven

     zoals gij hebt geschreven:

     geloven metterdaad,

     beminnen zonder maat.

 

 

Er worden enkele plechtige (dank-)woorden gesproken. Het Sint-Pauluslied word gezongen en de tieners dansen. Dan staat de eregast van de processie op: deken Dirk De Gendt. Hij zegent de aanwezigen. Zegt hij werkelijk '... dat eenieder gesterkt door de Liefde naar het nabije einde der tijden mag gaan...'?

Wat verbaasd stel ik vast dat ik me ontroerd voel... op energetisch niveau heeft zo'n hartelijk uitgesproken zegen effect.

 

Opwijk - 26 juni 2022 - De Apotheose. Deken Dirk de Gendt zegent processiedeelnemers en pelgrims.
Opwijk - 26 juni 2022 - De Apotheose. Deken Dirk de Gendt zegent processiedeelnemers en pelgrims.

We besluiten het kermisfeest te laten voor wat het is; we nemen afscheid van Opwijk. In Londerzeel heeft mijn echtgenoot een restaurant ontdekt... eerst eten en dan op huis aan. Terwijl we naar de auto wandelen, word ik overvallen door melancholische gevoelens: 'Wat is dit nou? Hoe kan dit? Zoveel eenvoud; zo'n rust; zo'n eendracht...' 

Op de straten hebben de paardenhoeven witte krassen achtergelaten. Hier en daar restanten van paardenvijgen. Dank Opwijk, dank...

 

In Londerzeel zit het ons niet mee; het navigatiesysteem werkt hardnekkig. Vanwege werkzaamheden is een winkelstraat afgesloten, maar het systeem leidt ons steeds opnieuw naar de betreffende straat. Na een aantal rondjes - twee keer rond de kerk - generen we ons dermate ernstig voor het publiek op een caféterras dat we besluiten terug te gaan naar de snelweg.

Eenmaal goed daarop stel ik opnieuw de bestemming in: "Hier rechtsaf..." Vergeet het maar! De afrit is afgesloten. Noodgedwongen rijden we verder. Op de bonnefooi pakken we de volgende afslag. Met nog wat omrijden zitten we na een half uur dan toch aan verkoelende drank naast een idem waterplas bij 'Bella Vista'. Het is er razend druk, maar het personeel vliegt heen en weer. Na een uitstekende maaltijd stappen we opnieuw in de auto en dan kan ik in minder dan 2,5 uur de was in de wasmachine stoppen.

Het gevoel van weemoed blijft hangen.

 

Bronnen

- Sint-Paulusbroederschap. Sint-Paulus Paardenprocessie Programma 26 juni 2022 (folder). 

- Sint-Pauluspaardenprocessie. Op 7 augustus 2022 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Pauluspaardenprocessie

 

---> 359 GENOEG GEDWAALD - Het Slot van het IDO

---> LIEFDE 2022 IDO Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME