260 SPECIAAL DRUKWERK

De folder met het verrassende verbouwingsplan.
De folder met het verrassende verbouwingsplan.

VERWARRENDE GEBEURTENIS

Thea-Warrior

 

De regels volgend - een mondkapje op in de gangen en bij het buffet - genieten we met uitzicht op de Place Saint-Pierre van een uitgebreid ontbijt. Dan is het tijd om op pad te gaan. Allereerst naar de Tourist Information om polshoogte te nemen. Eerder heb ik namelijk al uitgebreid gemaild of het mogelijk is te voorzien in een rondleiding op de eerste verdieping van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een ietwat brutale wens al heb ik ergens op het web gezien dat in het verleden een dergelijke rondleiding heeft bestaan. In eerste instantie luidt de tegenvraag in de mailwisseling: 'Waarom?'

 

Ik heb geen zin iets te verzinnen, dus verwijs ik patsboem (met ietwat twijfel in het hart) naar Levendweb, en naar de versleutelingen van het energielijnenpatroon in het roosvenster en in de schilderijen van Rogier van de Weyden en Jan van Eyck. Het is mijn wens met eigen ogen de Sint-

Catharinakapel met de nis van kanunnik Letbertus zien, op het oksaal onderlangs de Rosace te wandelen, over de galerijen naar beneden in het schip te kijken, de Maria Magdalenakapel boven het Mantiliusportaal te ervaren en natuurlijk een kort moment in de gevangenis in de Brunintoren te zitten; daar waar de van ketterij beschuldigde Gilles Meursalt zijn laatste nacht heeft doorgebracht. De medewerkster belooft haar best te doen.

 

De vrouw is de eerste persoon die ik in het opvallend moderne pand van het Toeristenbureau tegenkom. Ze begroet me hartelijk en verschiet van kleur als ze me vertelt dat een rondleiding op de eerste etage van de Kathedraal niet mogelijk is. Ze heeft  haar best gedaan en eerder heeft een dergelijke rondleiding inderdaad bestaan, maar het verzoek moet bij te veel instanties worden aangekaart èn de betreffende rondleider is er niet meer om dit werk te doen. Ik merk er geen probleem mee te hebben dat mijn wel erg individuele vraag niet gehonoreerd kan worden... verrassend het raakt me nauwelijks.

De medewerkster is er wel wat verlegen mee. Plots vliegt ze weg - geïnspireerd!? - om terug te komen met een uitgebreide folder 'Réinvestissement du Site des Anciens Prêtres' (juni 2020) van het Atelier de Projets van Tournai. Onderwerp is een mogelijke verbouwing van het gebouwenblok naast het Bisschopsplein tot een multifunctioneel centrum met een groot overdekt binnenplein. Vanaf het hoge nieuwe platte dak hebben bezoekers een riant uitzicht op de Kathedraal en het lager gelegen deel van de stad. Met subsidies, onder andere van Wallonië en de Europese Unie, kan de verbouwing worden uitgevoerd. Het plan zou het toerisme een positieve impuls kunnen geven.

 

Ietwat onthand bekijk ik de in het Frans opgestelde folder. Ik begrijp niet goed wat ik ermee moet, bovendien hangt de lucht vol verwarrend diffuus gekleurd licht... heel opmerkelijk; ik moet moeite doen om te blijven staan... maar besef dat 'het' van groot belang is al doorzie ik niet waarom. Bladerend zie ik dat in het A4-boekwerk plattegronden van de gebouwen staan... aha, daar ben ik gek op! Zou de verbouwing tussen 2014 en 2020 hebben moeten plaatsvinden?

Na dit verwarrende moment praat ik met de medewerkster over de Doornikse schilder Louis Gallait. Sinds ons mailcontact heb ik het inzicht verworven dat  twee van zijn schilderijen eveneens versleutelingen van het energielijnenpatroon van de Kathedraal bevatten. Maat daarna moet ik de vrouw teleurstellen want het boek 'Louis Gallait (1810-1887) - La Gloire d'un Romantique' van Serge Le Bailly de Tilleghem is reeds in mijn bezit. Houd ik mezelf voor de gek? Als ik naar buiten loop met onder mijn arm het bijzondere drukwerk over de verbouwing van het gebouwenblok, waarin het Huis van de Oude Priesters zich bevindt, heb ik het idee dat ik per toeval op een grote schat ben gestuit.

 

Bij nadere bestudering blijkt het een gewaagd plan. Mijn idee dat het al gebouwd had moeten zijn, is fout. Mijn man kan tevreden zijn; over een paar jaar hoeft hij niet meer treurig te kijken naar het verval van het gebouw aan de Place Paul-Emile Janson, dat jaren de archieven van Tournai heeft gekoesterd. Op een representatieve manier is in algemene termen het projectplan met de reeds afgelegde projectweg tussen 2014 en 2020 beschreven. De hele onderneming is begroot op rond de 14 miljoen euro (dat gaan er vast meer worden!) en er blijken al veel instanties bij de onderneming betrokken te zijn. Dat aantal gaat zeker nog groeien alvorens in de toekomst de eerste steen kan worden uitgebroken. 

 

Bronnen

- Atelier de Projets Tournai (juin 2020). Réinvestissement du Site des Anciens Prêtres - Programmation FEDER 2014-2020 - Portefeuille de projets SMART Tournai - Présentation. Tournai: Service Communication de la Ville de Tournai

 

---> 261 IN DE SINT-LODEWIJKSKAPEL- DEEL 1 - Een Omweg!?

---> LIEFDE 2021 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME