204 NOTRE-DAME DE LA TREILLE

Doornik Sint Kwintenskerk - Notre-Dame de la Treille
Doornik Sint Kwintenskerk - Notre-Dame de la Treille

BEDEVAARTWEGEN EN ENERGIELIJNEN

Thea-Warrior

 

Na ons museumbezoek nemen we de Rue des Cloches en steken we de Rue Perdue met eerdergenoemde parkeergarage over. Via een klein park komen we bij de Sint-Kwintenskerk aan de Grote Markt. De kerk is na de  Tweede Wereldoorlog mooi herbouwd.

'Kwintens' doet me denken aan mijn vriend Roger Quintens, de eerste reiziger in 'Het Verhaal van de Steen', maar Quintinus is dus ook een heilige! Een nog oudere heilige dan Brixius, immers gestorven in 287. Volgens het wereldwijde web is niet bekend wanneer Quintinus is geboren, maar wel waar: in Rome. Als missionaris heeft hij zich actief ingezet voor de christelijke kerk in Galli, dit verklaart voldoende waarom naar hem kerken en plaatsnamen zijn vernoemd.

 

De Notre-Dame de la Treille (de Onze-Lieve-Vrouw van het Hekje) heeft in de kerk een ereplaats. Ik wichel wat en de zilveren Madonna blijkt op een energielijn te staan. Het bankje met de Franse lelies dat erbij staat, bevindt zich op dezelfde lijn. Voordat ik een foto neem, geef ik met gele memobriefjes de grens van de redelijk brede energielijn aan. Een statig beschreven informatiebord vertelt dat rond 1250 de kanunniken van Sint-Petrus te Lille/ Rijssel een Mariabeeld in hun kerk plaatsen. Ze beschermen deze Madonna met een gesmeed, ijzeren hekje. Al gauw krijgt de Madonna van de Rijsselse bevolking haar bijzondere naam en wordt ze vermaard.

In 1659 gaan Doornikenaren op bedevaart naar Lille, naar de Madonna, en in 1724 laten zij als getuigenis van hun devotie en erkentelijkheid een zilveren beeld smeden voor hun kerk in Doornik. Via enkele omwegen bevindt deze opvallende Madonna zich nu in de Sint-Kwintenskerk. Veilig achter een hekje... en dik glas.

 

Tournai/ Doornik behoort tot mijn Queeste omdat er een Billenniummonument staat en ik heb zo snel voor een bezoek aan deze stad gekozen omdat Ailbertus d'Antoing, de stichter van de Abdijkerk van Rolduc (in Heerlen staat eveneens een Billenniummonument) rond 1060 nabij Doornik is geboren en in de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal kanunnik en cantor is geweest. Mijn idee is dat Ailbertus hier in de Kathedraal op de hoogte is geraakt van het levende web van energielijnen op Aarde. Ook van het bestaan van verticale energielijnen!

Als Ailbertus van Doornik, een droom achterna, richting Keulen zwerft, loopt hij naar alle waarschijnlijkheid over een oude Romeinse heirweg in België: de noordelijk gelegen weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. De steden Lille/ Rijssel, Tournai, Tongeren, Maastricht en Heerlen liggen op deze weg, en volgens mij gaan Romeinse heirwegen vooreen groot deel zo niet helemaal over energielijnen. De bedevaart van Tournai naar Lille/ Rijssel zal ook over deze 'energielijnweg' zijn gegaan, dus... op naar Notre-Dame de la Treille in de kathedraal te Lille over een heilige (helende) weg op Moeder Aarde.

 

Nee, niet in het echt; omdat ik me met de energielijnen in de Onze-Lieve-Vrouw-Kathedraal van Doornik wil bezighouden, ga ik deze maandag 4 maart 2019 na alle vrolijke ontdekkingen over de Grote Markt, langs het beeld van Christine de Lalaing en het Belfort, spoorslags naar de Oude Aardewerkmarkt.

 

Bronnen

- Sint-Quintens. Op 6 april 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Quintinus

 

---> 205 LA PORTE DU CAPITOLE - De Catharina-Lijn

---> LIEFDE 2020 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME