193 DE QUETZALKROON

Wenen - Volkenkundig Museum - Quetzaltooi van Montezuma II.
Wenen - Volkenkundig Museum - Quetzaltooi van Montezuma II.

VAKANTIE IN WENEN

Thea-Warrior

 

Internationaal zijn in 2004 nog nauwelijks boeken via het wereldwijde web te bestellen. Als ik op internet zoek waar ik de boeken van Norbert Muigg 'Sprache des Herzens - Begegnungen mit Weisen der Maya' en 'Der Mond im Jaguar - Bewusstsein Maya in Licht und Dunkel' kan kopen, blijken het uitgaven te zijn van het Ibera-Verlag in Wenen. Dat komt goed uit; ik kan ze gewoon in Wenen aanschaffen: mooie souvenirs!

 

In de krokusvakantie, eind februari 2004, vliegen we naar Wenen. Het is nat, koud en winderig in de stad. Aad wordt deze dagen zelfs grieperig. Somber staan de grote, donkere gebouwen in de binnenstad. Ik ga me er nietig door voelen. In de loop der eeuwen is op deze plek enorme rijkdom vergaard. De schoonheid is statig van aard. 

Door de sneeuw wandelen we naar Schloss Schönbrun en de dierentuin. Op enkele plaatsen in de stad vieren mensen Fasching - carnaval. Ze zijn vrolijk en proosten op ons. In de Wiener Staatsopera wonen we het ballet Giselle bij, en ook culinair is er heel wat te genieten, laat ik de Wiener-latte, het ijs met eierlikeur en de chocoladebonbons niet vergeten.

 

Natuurlijk bezoeken we het Volkenkundig Museum! Daar is de Quetzalkroon van Montezuma! Veilig achter glas. Flitsen mag niet, en de camera staat niet helemaal goed ingesteld... het levert een sprookjesachtig foto op. Het goud, de edelstenen en de iriserende, groene veren glanzen schitterend.

Er bestaat verzet tegen het feit dat deze verentooi zich in Wenen bevindt; de Mexicaanse autoriteiten oefenen al jarenlang druk uit op de Oostenrijkse om de tooi te retourneren. Als het goed is, heeft de Azteekse leider Montezuma II (1466-1520) op Goede Vrijdag 22 april 1519 de verentooi als onderdeel van een politiek plan aan conquistador Hernán Cortés geschonken. Volgens Jenna The (2020) landde Hernán Cortés overigens precies op de feestdag van de god Quetzalcoatl aan de oostkust van Amerika, en volgens de legende heeft Montezuma II gemeend dat de bebaarde Hernán Cortés de langverwachte reïncarnatie van de god Quetzalcoatl is geweest. In dit laatste geval is een verentooi met veren van de quetzalvogel een zeer passend geschenk! Via Spanje, dat destijds tot het Habsburgse Rijk behoorde, is de kroon in Wenen terechtgekomen. Hoe dit precies in zijn werk is gegaan, is onduidelijk.

Mexico heeft overigens beslist meer van deze verentooien gehad, maar voor zover ik weet is er niet een meer, terwijl de door mij bewonderde Quetzalkroon in Wenen veilig wordt bewaard. Hoewel... wie weet wat veilig is? Wat mij betreft is het essentieel dat de wereldbevolking gezamenlijk zuinig is op zoiets moois; er zijn heel wat quetzalvogels voor gestorven!

 

Wenen - Karlskirche - JHWH: de Onbenoembare Naam van GOD.
Wenen - Karlskirche - JHWH: de Onbenoembare Naam van GOD.

Reizen in de Andere Werelden doe ik in Wenen niet. Samen met mijn echtgenoot maak ik gewone vakantie-uitstapjes: de Österreichische Nationalbibliothek met zijn duizenden boeken; de Stephansdom met zijn sierlijke dakbedekking; de Hofburg met zijn mythische standbeelden; de Sankt-Michaelskirche waar Aartsengel Michael Lucifer verslaat; het Reuzenrad in het Prater; het Hundertwasserhaus en het Naturhistorisch Museum.

 

Daarbij komen wandelingen langs het Donaukanaal en de rivier de Wien. We bewonderen gebouwen met prachtige Jugendstil- en Art Deco-versieringen en bezoeken de Naschmarkt met zijn Turkse producten en vaten Sauerkraut en Salzgurken. We kijken onze ogen uit, in de Karlskirche overdondert de schoonheid van de Naam van God: JHWH.

 

De door Don Julian aangeraden boeken zijn inderdaad gewoon in een boekhandel te koop. Het is tijd om mijn kennis van het Maya-bewustzijn te vergroten. En al zit er veel agressie in de oude mythen en legenden; ook in het gevecht tussen het Goede (de Aartsengel Michael) en het Kwade (de Duivel Lucifer), ik blijf me vasthouden aan de dichtregels van Henriette Roland Holst...

 

      De zachte krachten zullen zeker winnen

      in 't eind - dit hoor ik als een innig fluistren

 

Bronnen

- Montezuma II. Op 12 maart 2021 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Motecuhzoma_II

- Muigg, N. (1999). Sprache des Herzens - Begegnungen mit Weisen der Maya. Wien: Ibera Verlag.

- Muigg, N. (2002). Der Mond im jaguar - Bewusstsein Maya in Licht und Dunkel. Wenen: Ibera Verlag.

- Roland Holst - van der Schalk, H. (1918). Verzonken grenzen. Rotterdam: W.L. & J. Brusse.

- The, J. en Van Voorst, A. (2020). Quetzal: hoe een vogel het lot van Amerika bepaalde.

Op 12 maart 2021 van https://geschiedenismagazine.nl/quetzal-hoe-een-vogel-het-lot-van-amerika-bepaalde

 

---> 194 HET KRISTAL - Contact met Jezus

---> LIEFDE 2020 CT Inhoud

---> QUEESTE

---> HOME