142 STERRENBEELDEN

Tournai - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal - Rosace.
Tournai - Onze-Lieve-Vrouwekathedraal - Rosace.

HET ROOSVENSTER

Thea-Warrior

 

In een maquette van de Cathédrale Notre-Dame de Tournai valt het schip bijna niet op door de overweldigende grootte van torens en koor, maar vanaf de viering naar het westen bekeken heeft het schip een omvang en schoonheid om stil van te worden.

Terwijl ik enkele foto's maak, zit mijn echtgenoot 'braaf' op een stoeltje te wachten. Getrouwd met mij is geduld een schone zaak voor hem. Ik doe mijn uiterste best de camera stil te houden en de cirkel zo rond mogelijk in een foto te vangen.

Voorafgaand aan ons bezoek aan Tournai heb ik het roosvenster niet in kleur op het web gezien, enkel grijze afbeeldingen van de rozet, aan de buitenkant van de kathedraal genomen. Nu - het is december 2020 - krijgt het roosvenster op het web nog steeds nauwelijks aandacht, zelfs niet op sites van de Kathedraal of op die van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Maar.. wat een kleurenrijkdom! Ik ben bekend met de roosvensters in de Cathédrale de Notre-Dame de Chartres en met de glas-in-loodramen in de Sainte Chapelle in Parijs. Dit venster in Tournai lijkt eenvoudiger, maar de schitterende helderheid van alle primaire kleuren zorgt ervoor dat... ...

Het is teveel gevraagd om er staande in de kathedraal een studie van te maken en de afbeelding op mijn camera is maar klein. Als ik zie dat de foto vrij scherp is, is het genoeg. Ik vertrouw erop dat het gaat lukken; de Engelen hebben me de weg gewezen. Is het een raadsel? Ik loop de sterrenbeelden langs; ik heb niet voor niks die volgorde in het hoofd geperst: steenbok (visgeit); waterman; vissen... ik raak even in de war want er zitten vier andere afbeeldingen tussen. Logisch er zijn zestien stralen en geen twaalf. Komt goed!

 

Ah... ik zie een fout! Dat kan niet! Maar het is zo, ondanks dat er zich een bisschop, ontwerpers, sterrenkundigen, glazeniers, kanunniken, architecten en weet ik wie allemaal nog meer over een langere tijd mee bemoeid hebben. Er kan geen fout in zitten... en toch zit er een in. Die fout moet het raadsel of de versleuteling wel bepalen. Blijf het vreemd vinden dat in een christelijke kerk, waar genoeg verhalen uit het Oude en Nieuwe testament de afbeeldingen inhoud kunnen geven... dat er in een christelijke kerk wordt teruggegrepen op heel oude 'heidense' astronomische afbeeldingen. En leuk dat ik dit vind! Het is geweldig.

 

Madonnarosace van Tournai
Madonnarosace van Tournai