110 ENERGIELIJNEN IN DE CRYPTE

Abdijkerk Rolduc - Crypte, koor en transept uit 16e en 20ste eeuw.
Abdijkerk Rolduc - Crypte, koor en transept uit 16e en 20ste eeuw.

NAAR EER EN GEWETEN

Thea-Warrior

 

Denk ik dat het gemakkelijk zal zijn om een passende plattegrond te vinden van de crypte van Rolduc. Vergeet het maar. 

Uiteindelijk vind ik nevenstaande plattegrond op pagina 184 in het boek 'Ailbertus - Kloosterstichter tegen wil en dank?' van Emile Ramakers (2008).

 

De plattegrond betreft een combinatie tussen het laatgotisch hoogkoor (zwart) uit de tijd van Leonardus van Dammerscheidt (1522-1557) en de klaverbladvorm (grijs) van restauratie-architect Pierre Cuypers van net voor 1900. Het zal een gouden greep blijken te zijn. 

 

Het intekenen van de energielijnen valt niet mee, door de ronding van de apsiden is het ook moeilijk om 'het midden' van een energielijn te bepalen.

 

Energielijnen Abdijkerk Rolduc - Rode x: de 'foutieve' zonnewijzer.
Energielijnen Abdijkerk Rolduc - Rode x: de 'foutieve' zonnewijzer.

Vraag me nu niet waarom ik toen in februari 2019 'het midden' van een energielijn wil tekenen. Het gebeurt gewoon, vergeet niet dat dit de eerste keer is dat ik energielijnen en een raadsel met elkaar in verband probeer te brengen. Mijn onderzoek naar het verband tussen de Stevenskerk van Nijmegen en het schilderij 'Het Raadsel', waarbij ik de grenzen van de energielijnen aangeef, voer ik eerst in mei en juni 2019 uit.

 

Ik bekijk de foto's wel honderd keer en twijfel zelfs over de plek van de verticale energiezuil. Ergens baal ik ervan dat deze niet keurig in het midden van de crypte ligt. Het intekenen van de energielijnen wordt niet bepaald gemakkelijk gemaakt door het feit dat de plattegronden over elkaar heen liggen; de huidige ramen van de crypte worden op de tekening behoorlijk door de steunberen van het gotische priesterkoor afgedekt. 

 

Aan de westkant van de Abdijkerk vind ik de gele lijn terug bij de hoofddeur van de kerk. In de pandgang naast de sacristie vind ik de blauwe energielijn terug, en buiten tref ik deze lijn op de hoek van de watertoren terug. De blauwe energielijn gaat daar tussen hoek van de watertoren en de grote linde door. De groene energielijn vind ik aan de noordwestkant niet terug! De groene lijn lijkt in de ontmoeting van de gele met de blauwe ècht uit de blauwe energielijn te ontspruiten. Als ik Ailbertus d'Antoing geweest zou zijn, zou ik niet enkel diep onder de indruk zijn van de verticale energiezuil, maar tevens van de vrij spectaculaire constellatie ter plaatse. In februari 2019 kies ik in eerste instantie voor de kleuren geel, rood en blauw om de lijnen goed van elkaar te kunnen onderscheiden. Nu gebruik ik bewust de kleuren goudgeel, blauw en groen!

Goudgeel is de kleur voor de Engel Gabriël, die aan Maria - de blauwe energielijn - aankondigt dat ze een zoon krijgt die ze Jezus zal noemen... de groene energielijn.

 

Sinds ik me met energielijnen en kerken bezighoudt, heb ik de overtuiging dat veel van de personen met patronaatsrecht, vaak abten en abdissen, kennis hebben gehad van de ligging van de energielijnen in een kapel of kerk (klooster en kasteel). De energielijnen-situatie ter plaatse maakt de ene beschermheilige meer aannemelijk dan de andere. Dat de Abdijkerk van Rolduc gewijd is aan Maria Boodschap, en met de Maagd Maria en de Aartsengel Gabriel twee patroonheiligen heeft, kan natuurlijk toeval zijn. Wel heel veel toeval dan. Engelen-inspiratie?

 

Bronnen

- Ramakers, E. (met Wolters, L.). (2008). Ailbertus - Kloosterstichter tegen wil en dank? Kerkrade: Stichting Ailbertus Rolduc.

 

---> 111 GNOMOLOOG WILLY LEENDERS - Chapeau

---> LIEFDE 2020 AR Inhoud

---> HOME