66 X EN Y VERSLEUTELD

 

ZE HOREN BIJ DE FAMILIE

Thea-Warrior

 

Allereerst de versleuteling van X en Y achter het schilderij uit 1576 van 'Het Raadsel'. Ik ga er niet veel woorden aan besteden. Kijk zelf maar en zie hoe X richtinggevend is voor de houding van Bartel, zoon uit het tweede huwelijk van Huybert. Y lijkt wat minder duidelijk versleuteld te zijn. Toch is de manier waarop de arm van zoon Coenraet uit het derde huwelijk van Huybert, en de verticale tekst op de cartouche van de derde zonen, omgeven en aangeduid wordt voor mij prachtig genoeg.

 

 

En dan de versleuteling van X en Y met de afbeelding van Sinte-Ontcommer. Energielijn X kenmerkt enkele plooien van het overkleed aan de rechterkant van Sinte-Ontcommer. Energielijn Y gaat horizontaal boven de afbeelding van Sinte-Ontcommer-aan-haar-kruis voorbij. Net een scheiding tussen de gewone wereld en 'de Andere Kant', de Bovenwereld van Engelen en overledenen. Mooi parallel met de tekst Sancta Ontkommer.

 

Terwijl ik heel tevreden denk dat ik zo ongeveer klaar ben met het schrijven over de Stevenskerk en haar energielijnen, immers enkel 'De Gouden Engel' nog, gebeurt er iets dat me emotioneel weer een paar dagen overhoop haalt want eigenlijk wil ik niet dat er nog wat bijkomt. Maar goed, de eerlijkheid gebied me te vertellen dat ik zondag 7 juni mezelf gedreven voel om naar het antiquariaat, de boekhandel, van van Hoorn in de Houtstraat te gaan. Tijdens de coronatijd heb ik mijn boekhandels gemist: "Even gewoon voor de gezelligheid kijken..."

 

Ik tref drie leuke boekjes die ik aanschaf. Ik vraag of ze ook een boekje hebben met de legende van 'De Gouden Engel'. Verkoper Theo zal thuis eens gaan kijken tussen zijn eigen boeken. Tijdens het bladeren in de wel aanwezige boeken zie ik een tekening van deken Thomas Buys. Terwijl ik boekje en tekening vluchtig bekijk, trilt er iets. Gauw sluit ik het: 'Nee, nee, nee, niet nog een... het is genoeg... het is wel goed zo.' 

 

Maar dan heb ik buiten de waard van mijn waarneming gerekend. s' Avonds komt de tekening steeds weer voor mijn geestesoog te voorschijn. In de nacht van zondag op maandag worden mijn dromen gevuld met de tekening; geprojecteerd onder de energielijnen van de Stevenskerk. Ik wil het niet, maar hoe dan ook op maandagmiddag voel ik me 'genoodzaakt' naar het centrum te fietsen. Opnieuw met een smoes: 'Zou de Stevenskerk vandaag open zijn? Volgens de website wel, al was dat gisteren ook zo. Ik wil een foto maken in de kerk van het kapiteel met de tritonen...'

 

Net als de dag ervoor blijkt de Stevenskerk gesloten: 'Nou ja, coronatijd!'

Op de Grote Markt, pal voor de Kerkboog, ontmoet ik Theo, de verkoper van boekhandel van Hoorn. Uit zijn fietstas verkoopt hij me zijn eigen exemplaar van 'De Gouden Engel'. Geweldige ontmoeting.

Ik struin tussen de stalletjes met vintage en antieke spullen. Wat later begeef ik me naar de boekhandel; zoeken naar deken Thomas. Ik screen en screen de boeken, maar vind de tekening van Thomas Buys niet terug. Ik baal.

Thuis staan de Engelen, met hun armen rustig over elkaar, achter me te wachten totdat ik over het - door mezelf opgeworpen - obstakel geklommen ben. 

 

Ik word bloednerveus van mijn weerzin om soepel mee te draaien met hints van de Andere Kant. 

Pas als ik denk ...stel dat ik een kans gemist heb dan dien ik dat gewoon accepteren; anderen zullen in de toekomst die kans dan wèl nemen... niks aan de hand... wordt het beter. Werken aan Levendweb is er op zulke zenuwachtige dagen niet bij; Levendweb ligt dan gewoon stil.

 

---> 67 ONTMOETING MET EEN MAGISTER - Deken Thomas Buys

---> LIEFDE 2020 SN Inhoud

---> HOME